De Leeuw is ontwaakt!

Vandaag werd om 11:00 het Rotterdam Chinese New Year officieel geopend. In het Wijkpark Oude Westen, wat omgetoverd is in een cultureel festivalterrein met muziek, dans, food en kinderactiviteiten, vond de traditionele ‘Ontwaakceremonie’ plaats. De ogen, oren, neus en mond van de Leeuw werden door wethouder Struijvenberg rood beschilderd, waardoor hij gewekt kon worden. Daarna kan hij aan zijn optocht langs de ondernemers beginnen.

De optocht gaat van 12:30 tot 14:00 langs de Westersingel en Mauritsweg. Vervolgens zullen zij op de West-Kruiskade en de 1e Middellandstraat dansen, van 14:00 tot 17:45. Traditiegetrouw hangen de ondernemers langs deze straten kroppen sla aan de deur. De gedachte hierachter is dat het monster Nian de sla zal nuttigen in plaats van de bewoners van het pand. De optocht is een kleurrijk spektakel met leeuwendansen, traditionele muziek, draken en knallend vuurwerk om kwade geesten op afstand te houden.

De Chinese Astrologie hanteert de tekens van de dierenriem. Dit valt enigszins te vergelijken met wat wij kennen als onze sterrenbeelden. Net als de Westerse astrologie kent de Chinese dierenriem 12 tekens, waarbij je geboortedag bepaald onder welke teken je valt. Daar houdt de vergelijking ook direct mee op. In de Westerse Astrologie verandert het teken bijvoorbeeld eens per maand, bij de Chinese is dit eens per jaar. De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt namelijk bepaald door de Maankalender. De tekens van de dierenriem bestaan onder andere uit de Geit, Aap, Slang, Draak en mijn teken: het Konijn. Dit jaar wordt het jaar van de Hond. De hond staat voor eerlijkheid en loyaliteit. Verder staat dit jaar een goede samenwerking centraal.