De ogen van Fatima houden Rotterdam in de gaten; bankje ter nagedachtenis aan Fatima Talbi

Fatima Talbi, voormalig gemeenteraadslid en gebiedscommissielid van Delfshaven heeft drie jaar na haar overlijden een herinneringsbankje gekregen op het Mathenesserplein. Het bankje is woensdag onthuld door burgemeester Ahmed Aboutaleb in het bijzijn van nabestaanden en gebiedscommissieleden en gemeenteraadsleden. Het Rotterdamse oud-raadslid overleed 24 april 2019 op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide maagkanker.

Op het bankje staan de ogen van Fatima centraal. Het idee is dat ze zo de Mathenesserbrug en Rotterdam-West in de gaten houdt. De familie van Fatima is heel trots op de uitkomst van het bankje dat ontwerper Juan Heinsohn heeft gemaakt. Fatima’s Marokkaanse roots moest in het bankje verwerkt worden, vond Juan. “Ze heeft Rotterdam ook als haar stad beleeft en ook heel actief gewerkt in deze stad. Met beeld wilde ik de eenvoudige symboliek binnen de twee culturen laten zien.” De ogen van Fatima zijn door Juan in het midden geplaatst, zodat zij de stad zo goed mogelijk kan bekijken.

De nabestaanden vinden het nog steeds heel moeilijk om over haar te praten. Mostafa Chakir, de man van Fatima, vindt het gebaar dat de gemeente heeft gemaakt heel mooi en het gezin is er blij mee. “Ik loop hier heel vaak langs, dus dan kan ik een paar keer per dag of week erop zitten”, zegt de man van Fatima.

Tussen 2006 en 2018 zat Fatima in de gemeenteraad voor de PvdA maar ze verwierf ook buiten de politiek bekendheid, onder meer met het project ‘Elk kind een schooltas’. “Mijn leukste herinnering samen met Fatima is het uitdelen van rozen”, vertelt ex-collega Rini Vermeulen van gebiedscommissie Delfshaven. “Ons doel was om zo meer vrouwen in de politiek te trekken en mensen ook over te halen om op meer vrouwen te stemmen”.