De ‘plastoerist’ doet zijn intrede in Rotterdam door gebrek aan openbare toiletten

Rotterdam staat vaak hoog in lijstjes op het gebied van ‘toiletvriendelijkheid’. Je kunt in de stad dus relatief makkelijk een wc vinden. Maar hoeveel zeggen die lijstjes nu de horeca dicht is? 

Zeker in tijden van corona blijkt de praktijk anders te liggen. Zo doen martklui tegenwoordig de behoefte in hun eigen bus. In winkelcentrum Keizerswaard hebben ondernemers zelfs last van zogenoemde plastoeristen.

Markt
Op de markt op de Binnenrotte is het al langer een probleem: te weinig toiletten. Zeker voor de kooplieden die er soms al vanaf vier uur s ochtends staan zijn er weinig mogelijkheden om je behoefte te doen. Voordat het coronavirus uitbrak, gingen er gelukkig voor hen rond zes uur ‘s ochtends een aantal horecazaken open waar je terecht kon.

“Die tijd was dan nog wel te overbruggen”, aldus Nella Romeijn, die al haar hele leven op de markt staat. “Maar nu die zaken dicht zijn, kun je eigenlijk nergens meer fatsoenlijk je behoefte doen”, doet ze haar beklag.

Bij de bibliotheek staan volgens haar vaak lange rijen. Daarnaast zijn er dixies op het plein neergezet. “Daar ben ik één keer geweest, maar dat doe ik nooit meer. Zo smerig.” Daarom plast ze tegenwoordig in een emmer in haar eigen bus.

Mag ik hier even naar het toilet?
Ook in winkelcentrum Keizerswaard is de nood hoog. “Vóór de coronaperiode kon je bij verschillende zaken naar het toilet, maar nu kan het alleen nog maar bij ons”, verklapt kapster Annemarie Breur.

Op een gemiddelde drukke dag komen er zo’n zes ‘plastoeristen’ vragen of ze naar het toilet mogen. “Wij moeten alle gegevens opschrijven en daarna alles schoonmaken. Daar hebben wij eigenlijk helemaal geen tijd voor.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat