De Speeldernis start het Tweede Natuur project

Natuurspeeltuin de Speeldernis, tussen Blijdorp en Delfshaven, is een plek waar veel Rotterdamse basisscholieren kennis maken – of hun band verstevigen- met de natuur. Vanaf dit schooljaar start De Speeldernis met het Tweede Natuur project. Hiermee kunnen de lessen die buiten gegeven zijn, voortgezet worden in het klaslokaal.

Tweede Natuur-plunjezak
Vanaf het schooljaar 2022 heeft De Speeldernis met steun van Citylab010 een leentas ontwikkeld die de klassen mee terug kunnen nemen naar school. Hierin zitten spullen waarmee op school de lessen worden herhaald en verdiept. Dit wordt gedaan door doe, ontdek en proef opdrachten. Ook zit er een poster in de tas als herinnering aan de les en een spel om samen te spelen.

Herfstpret
De eerste Tweede Natuur plunjezak is in de maand Oktober uitgedeeld en bevat daarom een herfstpakket, met een oesterzwammen kweekset van Rotterzwam, een paddenstoelen zoekkaart van IVN (en spiegeltjes), een zelf ontworpen paddenstoelen (kaart) spel, een poster en een speciaal recept voor het maken van paddenstoelen soep.

Natuur en Milieu educatie
De speeldernis is de oudste natuurspeeltuin in Nederland. Op het 1,1 hectare terrein kunnen kinderen de natuur (her)ontdekken en ravotten. Vele Rotterdamse basisschoolkinderen krijgen ook natuur en milieu lessen op dit terrein. De filosofie van de Speeldernis is; leren met je hart, je handen en je hoofd. Dit is dan ook het uitgangspunt voor hun educatieve programma’s. De lessen draaien om de seizoenen en vinden daarom ook 1 keer per seizoen ook plaats.