Deel gekozen wijkraadsleden niet geïnstalleerd door problemen met VOG

Sanne Poot

De leden van de wijkraad werden woensdagmiddag ingezworen. Dat werd feestelijk gevierd op het stadhuis aan de Coolsingel. Maar voor een deel van de wijkraadsleden in spe ging het officiële gedeelte van het programma die dag aan hun neus voorbij. Ze kregen om uiteenlopende redenen hun Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) niet op tijd.

In de regels van de nieuwe wijkraden staat dat leden verplicht zijn een VOG te overhandigen. Die moesten de leden dan ook zo snel mogelijk na de verkiezingen aanvragen. Gemiddeld duurt het volgens Justis (de instantie waarbij de VOG het best kan worden aangevraagd) zo’n 1 tot 4 weken voordat een VOG wordt opgestuurd. Mits iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd, dan kan het langer duren.

Activisme
Gekozen wijkraadsleden Renske Wienen (Centrum) en Bas Oudenaarden (Oud-Charlois en Wielewaal) vermoeden dat dat bij hen zorgt voor problemen. Beiden hebben door hun activisme wel eens te maken gehad met de politie. “Ik vind het belangrijk me in te zetten voor de maatschappij”, zegt Renske daarover. “Er hebben 700 mensen op mij gestemd, juist door mijn activisme denk ik, dus het maakt me een beetje boos dat ik nu nog moet wachten voordat ik echt geïnstalleerd kan worden.” Ook Bas baalt, al is ook hij gewoon op de installatie af gekomen. “Maar we krijgen nog geen tablet en mogen niet stemmen tijdens de eerste vergadering van de wijkraad.” Beide gaan wel mee op de foto met hun nieuwe wijkraad. Wel staan ze aan het randje, voor het geval het tóch niet goed komt.”

Wethouder Roos Vermeij vermoedt dat het de wijkraadsleden die hun VOG te laat hebben wel gaat lukken er een te krijgen voor de tweede wijkraadsvergadering volgende maand. “Het is heel erg pijnlijk dat er nog mensen zijn die hem niet hebben. En we gaan er voor zorgen dat het goed komt. Al kunnen we dat zelf niet regelen, want het loopt via een commissie van verkiezingsaangelegenheden. Die moet de wijkraadsleden goedkeuren.” De wethouder heeft degenen zonder VOG wel toegezegd dat ze als publiek bij de eerste vergadering kunnen zijn. “Al ben je dan nog niet in functie. Maar dat gaat wel zo snel mogelijk gebeuren”, zegt ze hoopvol.

Tussenbedrijven
Nel Sørensen, die met nog meer stemmen dan haar man, werd gekozen voor de wijkraad Oosterflank had haar VOG ook niet op tijd. “Ik vroeg ‘m snel aan nadat ik wist dat ik was gekozen. Alleen ben ik opgelicht. Ik deed het via een website die ik kreeg door te zoeken op ‘VOG aanvragen’, iets dat ‘mijn overheid’ heette. Ik moest inloggen met mijn DigiD, moest zo’n 40 euro overmaken en vervolgens gebeurde er niks.” Haar man Ronald (ook gekozen voor dezelfde wijkraad) vroeg wat later de VOG wel aan via Justis, maar kreeg de verklaring pas op de dag van de installatie zelf. “Maar uit solidariteit met mijn vrouw wacht ik nu ook.”

Ombudsman
Ombudsman Marianne van den Anker waarschuwt voor de tussenbedrijven die handelen in VOG’s. Iets dat wel is toegestaan, maar voor verwarring en vertraging zorgt. “Ik wil meteen gebruik maken van de gelegenheid om dat onder de aandacht te brengen. Heb je een VOG nodig, doe dat dan altijd via Justis. Balen dat het bij sommigen nu verkeerd is gegaan.” Ze is bij de installatie aanwezig om wijkraadsleden te wijzen op dat mensen in hun wijk bij haar terecht kunnen mocht er iets mis zijn tussen hen en de gemeente. “Want veel mensen weten niet dat ze met klachten over de gemeente bij mij terecht kunnen. Wijkraadsleden hoeven dus  niet zelf al die verhalen op te pakken.” Ze weerspreekt het bericht van het AD Rotterdams Dagblad dat ze een onderzoek in zou stellen. “Het kan helaas gewoon even duren voordat de VOG binnen is. In de verordening van de wijkraad staat dat je een VOG nodig hebt. Daar is de raad zelf mee akkoord gegaan. Overigens heeft de gemeente zelf ook een goede uitleg gegeven hoe de VOG aan te vragen. De gemeente betaalt ‘m ook.”

Wel vergaderd
De wijkraden zelf hebben de leden die zonder VOG wel meeliepen de eerste dag toch behoorlijk warm onthaald. Door het informele karakter van de vergadering kon Bas bijvoorbeeld wel meepraten. “Ons eerste besluit was om alle echte besluiten naar de volgende vergadering te schuiven. Ik bedoel, hun eerste besluit.” Als het dus allemaal goed gaat worden Bas, Renske, Nel en Ronald, net als de anderen die er gisteren om wat voor reden dan ook niet bij konden zijn, komende maand ingezworen. Al is het dan niet door de burgemeester.