Dierenvoedselbank radeloos nu zij geen extra steun vanuit de gemeente ontvangen


De Dierenvoedselbank Rijnmond zet zich jaarlijks in voor de huisdieren en haar liefhebbers in de stad. Dankzij de dierenvoedselbank worden huisdierhouders voorzien van voer, riemen en vlooienmiddelen. Gezien de inflatie en de stijgende energiekosten vragen zij steun bij de gemeente, maar tevergeefs. Wethouder Yigit, die gaat over de armoedebestrijding in de stad, heeft aan Partij voor de Dieren laten weten dat de steun onnodig is.

“Het is iedere keer, komen we wel uit?” zegt Wilco, voorzitter van de Dierenvoedselbank. “In 8 jaar tijd zijn we van een paar mensen, naar 500 gegaan. Als de gemeente zegt: we houden ermee op, dan staan honderden mensen in de kou.”

Ondanks dat neemt wethouder Yigit de dierenvoedselbank niet op in zijn actieplan Geldzorgen, het plan waarin wordt gekeken naar de huidige crisissen in de stad en de effecten daarvan. De meerderheid van de gemeenteraad vond de bonus voor de dierenvoedselbank echter wel terecht, maar Yigit niet. “Deze organisatie krijgt dezelfde ondersteuning zoals de reguliere voedselbanken”, meldt de wethouder. “We krijgen inderdaad subsidie, maar het grootste deel van de subsidie gaat naar de huur”, reageert Wilco met een teleurgestelde stem.

Een aantal jaar geleden, in 2016, brachten wij een bezoekje aan de dierenvoedselbank.

Dierenvoedselbank Rijnmond zorgt voor de dieren van Rotterdam.

Wat wel in het actieplan is opgenomen zijn oplossingen voor het voorkomen van oplopende schulden, het aanpakken van voedselnood en ondersteunen bij stijgende energiekosten. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat Rotterdammers die voldoen aan bepaalde criteria, een ‘energieklusser’ kunnen aanvragen. Deze energieklussers passen direct bespaar maatregelen toe. Ook worden boodschap kaarten beschikbaar gesteld om Rotterdammers in acute nood te helpen. Het gehele actieplan lees je hier.