Distributiecentrum Landtong van de baan

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft afgezien van de bouw van een distributiecentrum op de Landtong in Rozenburg. Het bedrijf laat weten dat de zorgen van de Rozenburgers, samen met “een aantal andere overwegingen” in het besluit zijn meegenomen. Het plan van het Havenbedrijf stuitte op veel verzet van omwonenden.

Matthijs Lievaart, Rozenburger en actievoerder tegen het distributiecentrum, laat weten: “We zijn positief en blij dat we iets hebben bereikt, maar blijven kritisch. De druk kan nog niet van de ketel”. Wel noemt Matthijs het mooi om te zien dat de protesten van de inwoners hun vruchten afwerpen: “Heel veel mensen zeiden van tevoren dat van je laten horen geen zin heeft, dat je niks kunt beginnen tegen zo’n groot bedrijf. Ik heb er, samen met de andere actievoerders, vanaf het begin in gelooft. Het staat nu 1-0, maar de wedstrijd is nog niet gespeeld”.

In april 2019 richtte bezorgde omwonenden de actiegroep ‘Leve de Landtong’ op.

Rozenburger Marijke Sonneveld vertelt: “Eigenlijk had het distributiecentrum sowieso nooit gebouwd mogen worden. Het is een ontzettend ingewikkeld plan, waar nooit toestemming voor is verleend. Nu hebben we heel hard moeten werken, maar dat had wettelijk niet nodig moeten zijn”. Ook Marijke geeft aan dat de strijd nog niet gestreden is. “Het is fijn dat er is toegezegd dat er geen distributiecentrum komt, maar we blijven kritisch op wat er dan wel gaat gebeuren.”

Dat de Rozenburgers er nog niet gerust op zijn blijkt wel wanneer Marijke vertelt dat de actiegroep momenteel bezig is een rechtsvorm op te richten, zodat ze meer mogelijkheden tot zeggenschap in de zaak hebben. En ook Matthijs blijft lichtelijk ongerust: “Het nieuws is een klein feestje, maar we kunnen nog niet rustig slapen”.

Eerder volgden wij de protesten van de Rozenburgers tegen het distributiecentrum. Bekijk onze reportage hieronder terug.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter