Dit is hoe Rotterdam oorlogsslachtoffers herdenkt op 4 mei

Naast de gebruikelijke twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei, zijn er ook andere manieren om te herdenken in de stad. Zo zijn er verschillende evenementen georganiseerd door de gemeente en burgers. Bekijk hieronder de bijeenkomsten of kransleggingen om de gevallen slachtoffers door oorlog of geweld sinds de Tweede Wereldoorlog te gedenken.

Op de Algemene Begraafplaats Crooswijk aan de Kerkhoflaan vindt om 14:00 uur een bijeenkomst plaats, waarbij burgemeester Aboutaleb en krijgsmachtaalmoezenier P.F.A. Visschers zullen spreken. Dit wordt vervolgd met een stille tocht over de begraafplaats en kransleggingen bij het Erehof van Verzet, het Korea monument, het Indië monument, het Burger monument, het Geallieerden monument en het Militaire Erehof.

Verder begint in Het Lage Land, Prins-Alexander, om 19:00 uur een herdenkingsbijeenkomst bij de Alexanderkerk aan de Springerstraat met hierop volgend een stille tocht naar het monument op het Samuel Esmeijerplein. Na de twee minuten stilte om 20:00 uur wordt het Wilhelmus gezongen en wordt er een krans gelegd. Er kan nagepraat worden in de St. Caeciliakerk.

Ook bij het monument Ongebroken Verzet op Zuidplein legt burgemeester Aboutaleb om 17:45 uur een krans en vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats.

De centrale herdenking is om 18:00 bij de Laurenskerk waarbij, naast burgemeester Aboutaleb, ook kunstenaar Joep van Lieshout een toespraak zal houden. De bijeenkomst duurt tot 19:30 uur, hierna is er een stille tocht over de Hoogstraat, Keizerstraat en Blaak naar Plein 1940. Bij het monument de Verwoeste Stad van Zadkine zullen er na de twee minuten stilte om 20:00 uur kransen gelegd worden door verschillende autoriteiten en organisaties.

Ook op Heijplaat is er een herdenking van de slachtoffers. Er zijn dus meer dan genoeg mogelijkheden om te herdenken in de stad.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter