Dit manifest moet Rotterdammers met stadsverwarming helpen in strijd tegen energiecrisis

Het VvE Netwerk Rotterdam vraagt in een manifest aandacht voor huishoudens met stadsverwarming. Na de prijsstijging van 67% van de energierekening voor gebruikers van stadsverwarming in 2022, vreest de organisatie voor een verdubbeling van de prijzen in 2023. Dat de 55.000 huishoudens die aangesloten zijn op het warmtenet in Rotterdam, buiten het prijsplafond voor energiekosten van de overheid vallen, leidt tot extra onrust.

De meer dan 100 VVe’s (Vereniging Van eigenaren) die aangesloten zijn bij het VvE Netwerk in Rotterdam maken zich ernstig zorgen. In onze stad zijn er 55.000 woningen aangesloten op een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, geleverd door Vattenfal of Eneco. Al in 2022 betaalden de betreffende huishoudens 67% meer dan het jaar ervoor, en zoals het er nu naar uitziet gaat de prijs in 2023 weer verdubbelen. En dat terwijl deze huishoudens buiten het prijsplafond van de overheid vallen. “Er wordt eigenlijk gedaan alsof mensen rustig kunnen slapen, maar mensen kunnen dat niet,” vertelt bestuurslid Adri van Grinsven. “Maar er is voor hen nog niets geregeld”.

——————————————————————————————————————-

Het warmtenet, hoe zit het precies?

De huizen die zijn aangesloten op het warmtenet kunnen niet voor een andere leverancier kiezen, omdat de energie opgekocht wordt in grote hoeveelheden en het aanleggen van de infrastructuur op deze manier goedkoper aangeboden kan worden.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) komt jaarlijks in december met een maximale prijs, waarna de energieleveranciers hun prijs vaststellen en doorgeven aan de klant. Via de warmtewet zijn de prijzen van de stadsverwarming gekoppeld aan de prijzen van het gas. Deze koppeling werd logisch geacht doordat de prijs voor gas in voorgaande jaren laag was. Door de stijging van de gasprijzen eind vorig jaar en de oorlog in Oekraïne klinkt er meer kritiek op deze koppeling.

——————————————————————————————————————-

VvE Netwerk Rotterdam vraagt in een manifest aandacht voor de huishoudens die aangesloten zijn op stadsverwarming in de hoop dat er rekening met hen gehouden wordt bij het prijsplafond. Ook wil de organisatie dat de monopoliepositie die de energieleveranciers Eneco en Vattenfall hebben, opgeheven wordt en alle energieleveranciers mogen meedingen. Daarnaast moet de koppeling van de prijzen van de stadsverwarming met de prijzen van gas wordt losgelaten. Op dit moment is het niet transparant hoe de energieprijs is opgebouwd voor mensen die gebruik maken van het warmtenet, ook daar moet verandering in komen staat in het manifest. Het manifest is verstuurd naar de gemeenteraad en het netwerk is in afwachting van een reactie.

Wil je meer weten over het prijsplafond op energie en de stadsverwarming? Lees hier meer.

Al in juni hebben de 44 grote gemeenten van Nederland, waaronder Rotterdam, gevraagd om een noodwet bij de minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten. De minister geeft aan bezig te zijn met het aanpassen van de warmtewet, maar dit niet via een noodwet te willen doen. “Wij hebben gesproken met de gemeente en het blijkt dat dit pas in 2025 naar alle waarschijnlijkheid gaat gebeuren. Dan moet je het prijsplafond nog tweeënhalf jaar vasthouden, wil je die mensen ondersteunen”, vertelt Ardi. “Er moet meer gebeuren dan alleen maar pleisters plakken.”

Al in juni klachten over stadsverwarming
OPEN Rotterdam maakte al eerder een video over de stadsverwarming. In de Heliport zijn de huizen namelijk ook aangesloten op een warmtenet en daar zijn de bewoners niet blij mee.