Dit zijn een aantal van de leukste nieuwe bewonersinitiatieven na de eerste stemronde

Rotterdammers kunnen dit jaar voor het eerst via een nieuw systeem stemmen op bewonersinitiatieven in hun wijk. De eerste stemronde liep van 1 t/m 14 juni en op 22 juni zijn de resultaten bekend gemaakt. De drie populairste projecten zijn de Natuurlijk Speelplek Oedenstee in Hoogvliet met 135 stemmen, kersmarkt en lichtjesavond in Overschie met 121 stemmen en Rozenburg on ICE in Rozenburg met 124 stemmen. Hieronder schijnen we een licht op nog drie initiatieven waar je naar uit kan kijken.

Gezellige Verbindende Culturele Zondagmiddagen’ – Afrikaanderwijk
Voor de multiculturele gemeenschap van de Afrikaanderwijk heeft bewoner Maria Monteiro Lopes de Barros verbindende culturele zondagmiddagen bedacht. Het idee is om meerdere momenten te organiseren waarbij inwoners van de wijk elkaars cultuur beter gaan leren kennen door middel van workshops, muziek en andere activiteiten.

Maria zet zich al jaren in voor de bewoners van de Afrikaanderwijk. Vorig jaar organiseerde ze nog een traditionele Kaapverdische bruiloft voor haar dochter.

Maria organiseert een traditionele Kaapverdische bruiloft in de Afrikaanderwijk met Batuku en Cachupa

Gevelkunstwerken Slinge’ – Pendrecht-Zuidwijk
In Pendrecht-Zuidwijk is er maar één bewonersinitiatief ingediend. Kunstenaar Ricardo van Zwol heeft voorgesteld om de flats Slinge 1 en Slinge 2 te voorzien van gevelkunstwerken om de wijk wat meer kleur te geven. De muren zijn op dit moment al beschilderd met een muurschildering van de kunstenaar maar volgens hem zou een versiering van de gevel een fraaie toevoeging zijn.

Foto: Ricardo van Zwol

Groene Buren Festival’ – Mathenesse
Een groen initiatief in Mathenesse heeft ook ‘groen’ licht gekregen. Initiatiefnemer Rene van der Veer wil Oud-Mathenesse en het Witte Dorp het groenste gebied van Rotterdam maken. Zijn initiatief moet bewoners door middel van een festival stimuleren om samen dit doel te bereiken. De organisatie gaat uit van maximaal 250 gelijktijdige bezoekers.

Foto: Joris Wijsmuller

Het nieuwe systeem om te stemmen op bewonersinitiatieven ging niet van leien dakje. Door eenprocedurefout was de eerste stemronde vergeefs.

Nieuw systeem voor indienen bewonersinitiatieven zorgt voor frustratie bij wijkraden en bewoners

Gelukkig kan je binnenkort wel bovenstaande en nog veel meer bewonersinitiatieven verwachten in jou wijk. Het stemmen voor de tweede stemronde van de bewonersinitiatieven begint op 1 oktober en eindigt op 24 oktober. Je kunt tot en met 31 augustus nog jouw idee indienen op de website van Mijn Rotterdam. De uitslag van die ronde word op 1 november bekend gemaakt.