De uitslagen van de allereerste stemronde voor de grote bewonersinitiatieven in de wijken zijn bekend en wat blijkt: alle initiatieven krijgen het aangevraagde geld. Niet omdat ze nou allemaal zo ontzettend veel stemmen hebben opgehaald, maar door een procedurefout.
In Afrikaanderwijk 2 stemmen, in Bloemhof 7 en in Groot- Ijsselmonde en Oud-Ijsselmonde 6 stemmen in totaal. Zoveel is er in die wijken gestemd op de grote bewonersinitiatieven door bewoners. In Rozenburg waren dit er al meer, 124 stemmen en in Hoogvliet 227.
Waar bewoners deze stemronde één stem konden uitbrengen op een initiatief naar keuze, horen dat er drie te zijn. Daarom besloot de gemeente om, om ‘initiatiefnemers niet te benadelen’, alle initiatieven de subsidie uit te keren. Volgens de gemeente heeft het uitbrengen van maar één stem namelijk mogelijk effect gehad op de uitkomsten in een aantal wijken.
Er gingen ook bij deze verkiezingen amper Rotterdammers stemmen… https://t.co/28HkwDYpG1 pic.twitter.com/0RyhJyDemy
— Sanne Poot (@SannePoot) June 23, 2022
Wat zijn grote bewonersinitiatieven?
De gemeente stelt geld beschikbaar voor kleine initiatieven en grote initiatieven. Maar, dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Kleine initiatieven waar tot maximaal 2.500 euro voor nodig is kunnen het hele jaar door via mijnrotterdam.nl aangemeld worden. Bij het aanvragen van een budget voor grote initiatieven, voor maximaal 20.000 euro, komen je mede-Rotterdammers in beeld. Zij mogen namelijk bepalen welke initiatieven zij graag zien in in hun wijk.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen waren het de gebiedscommissies die bepaalden welke grote bewonersinitiatieven er in de wijk uitgevoerd mochten en konden worden. Sinds de verkiezingen zijn de gebiedscommissies vervangen door de wijkraden en moet er dus door de wijkbewoners zelf gestemd worden op de wijkraad.
Lees ook:
Nieuw systeem voor indienen bewonersinitiatieven zorgt voor frustratie bij wijkraden en bewoners