Door deze onderneming kunnen vrouwelijke nieuwkomers sneller aan een baan komen

Mixblik helpt vrouwen die nieuw zijn in onze stad. Samen met de vrouwen worden er maaltijden uit alle hoeken van de wereld voorbereid die vervolgens ingeblikt worden. Tegelijkertijd leren ze andere nieuwe skills. Mixblik helpt de vrouwen namelijk ook met taal en administratieskills.

“Ik vind het heel gezellig om zo te koken en te werken met de andere vrouwen”, vertelt Dong Huyn. Vier jaar geleden kwam zij vanuit Vietnam naar Nederland, naar Rotterdam om precies te zijn. “Ik kon de taal nog niet zo goed en veel van de papieren die ik moest invullen begreep ik niet. Mixblik heeft mij daar heel erg bij geholpen. En ik werk nu hier.”

Gezonde maaltijd
De kleine fabriek van het Rotterdamse Mixblik zit aan de rand van Rotterdam-West, aan de Rochussenstraat. Een van de oprichters, Esther van der Hoeven, laat de plek zien. “Links staat een kas, dat is onze productieruimte. Daar snijden en koken de vrouwen de maaltijden, waarna het daarna in een blik wordt geseald.” De vrouwen lopen het hele productieproces door met een haarnetje en een felroze schort.

De gerechten die per blik worden verkocht, verwijzen naar de afkomst van de vrouwen. Denk aan een Cachupa uit Kaapverdië, een Eritrese Silsi en een Senegalese pindastoof. In blikken dus. “Het is hierdoor een makkelijk product, je kan het zo uit de kast halen en opwarmen. Er zitten veel groenten is en is vegan, dus door deze vrouwen hebben andere mensen straks een goede maaltijd op tafel.”

Helpen
Het verpakken, stickeren en verkopen gebeurt allemaal in dezelfde ruimte. Dat is voor de vrouwen heel leerzaam, vertelt Van der Hoeven en dat is ook de bedoeling. “We bieden een werk-leertraject aan. Zij maken voor ons de recepten van gerechten van hun thuisland en wij bieden ze taallessen, rekenlessen en administratieve basis aan.”

Dit alles met het doel om de vrouwen zelf in dienst te nemen of om te zorgen dat ze op een andere werkplek een baan kunnen krijgen. “Er is niks zo vervelend als je hier komt dat het vinden van werk lastiger is. Daar hebben zij zelf niet voor gekozen, dus helpen wij hen hiermee.”