Aboutaleb doet ‘balletje-balletje’: Deze Rotterdammers komen in de wijkraad

Inmiddels is het een week geleden dat minder dan de helft van de stemgerechtigde Rotterdammers naar de stembus gingen. Uit die stembusgang bleek dat Leefbaar Rotterdam met 10 zetels de grootste partij blijft. De VVD volgt met 6 zetels in de raad en GroenLinks met 5. Ook is inmiddels bekend wie er in welke wijkraad komt.

Burgemeester Aboutaleb heeft woensdagochtend 23 maart de definitieve uitslag van de wijkraad bekend gemaakt. Meer dan 600 Rotterdammers waren in de race voor de 39 verschillende wijkenraden. Die bestaan bijna allemaal uit 7 leden, behalve Groot IJsselmonde, Kralingen, Middelland-Nieuwe Westen en Pernis, die krijgen er 9, Heijplaat 5 en Hoek van Holland 11.

Spannend
In wijken als Kralingse Veer en Hoek van Holland waren precies evenveel aanmeldingen als plekken, dus voor die kandidaten was de bekendmaking van de wijkraadsleden niet echt spannend. Voor Rosalie Driessen en Reidar Plokker uit Bergpolder, Blijdorp en Liskwartier werd dat het wel. Zij kregen evenveel stemmen en stonden op een gedeelde zevende plek, slechts één van hen mocht de wijkraad dus in. Dan schrijft de procedure voor dat door het ‘lot’ wordt bepaald wie er in de wijkraad kwam. Dat gebeurde door twee balletjes met de namen van de kandidaten in te husselen. “Ik had nooit verwacht dat ik zou doen aan balletje-balletje”, grapte de burgemeester toen ‘het lot’ bepaalde dat Plokker in de wijkraad kwam.

Foutje
Het bezwaar dat een van de wijkraadskandidaten uit Vreewijk liet aantekenen door een ander lid (deze kandidaat was zelf ziek en kon ook niet online inspreken) werd door de burgemeester ingenomen. Verder tekende niemand bezwaar aan. De uitslag van de wijkraadsverkiezingen is per wijk terug te zien op deze website. Daar lijkt overigens wel een foutje in de uitslag van Hillegersberg geslopen. Er staan namelijk meer kandidaten op de lijst dan er meededen. Paul Tissingh van de gemeente Rotterdam laat weten dat er waarschijnlijk iets fout is gegaan met het inladen op de site. “Daardoor zijn de kandidaten van Schiebroek per ongeluk bij Hillegersberg ingeladen. Op het proces verbaal van de wijk staat het wel goed, daar moet je vanuit gaan. Ik ga er achteraan om de fouten op de site te herstellen.”

Op 20 april zullen de nieuwe leden geïnstalleerd worden.

Voorlopige uitslagen wijkraden zijn bekend

Dan nog een update rond de verkiezingen voor de gemeenteraad. Dinsdag waren de eerste gesprekken met verkenner Hermann Jaeger. In het programma Stemmen! van OPEN Rotterdam gaven de aanwezige gasten al aan dat nu de tijd van onderhandelen begint. Ellen Verkoelen van 50Plus gaf een voorzet voor een raadsbreed akkoord. Of dat er ook gaat komen valt nog te bezien.

Lijsttrekkers CDA en GroenLinks geven zetel op
De nummer één van het CDA, Christine Eskes heeft haar zetel aan de nummer twee van de partij overgedragen, René Segers-Hoogendoorn. Het CDA heeft maar één zetel in de raad en Eskes wil een gooi doen naar het wethouderschap, maar wil niet én raadslid én wethouder zijn. Ook Judith Bokhoven van GroenLinks deed dat. De twee vrouwen geven voorlopig hun zetels op. René Segers-Hoogendoorn en Stephan Leewis zijn daarom nu geïnstalleerd in de raad.