Drinkwatertekort voor Rotterdam in nabije toekomst? Evides: ‘Nu niet en in de toekomst niet’

Sjoerd Schaap

Het RIVM heeft in een recent rapport bekendgemaakt dat er mogelijk drinkwatertekort dreigt in Nederland binnen enkele jaren. Tien waterbedrijven waarschuwen hiervoor. Zo zouden de drinkwaterbedrijven tegen de grenzen aan zitten. Hoe zit het met Rotterdam? Raakt het drinkwater op? Evides, de leverancier van drinkwater in Rotterdam, geeft antwoord.

Volgens het RIVM zal de vraag naar drinkwater zeker tot 2030 stijgen in Nederland. In bepaalde regio’s komen er al tekorten voor. Het RIVM adviseert de Rijksoverheid op basis van onderzoek om naar oplossingen te zoeken. Wij spreken Ingrid van Gelderen, communicatieafdeling Evides. Op de vraag of er een dreiging is voor Rotterdam krijgen we een duidelijke nee. Volgens Evides dreigt er geen drinkwatertekort in onze regio. Nu niet en in de toekomst ook niet. “Evides gebruikt oppervlaktewater als bron voor het maken van drinkwater voor Rotterdam en omgeving. Het oppervlaktewater slaan we op in onze spaarbekkens in de Brabantse Biesbosch. In deze bekkens zit een voorraad van twee à drie maanden om drinkwater van te maken. Het water nemen we in, vanuit de Maas via ons innamepompstation Bergsche Maas”, zo legt Ingrid uit. Dit station garandeert volgens Evides een grote capaciteit water en flexibele wateropname.

Hoe kan het dat er in Nederland überhaupt sprake is van een dreigend drinkwatertekort? Ingrid legt dit als volgt uit: “In heel Nederland zien we dat de watervraag groeit door een groeiende bevolking en regionaal stedelijke uitbreiding (o.a. extra woningbouw en recreatie) en een groeiende economie. Tegelijkertijd zien de drinkwaterbedrijven hoe het watersysteem tegen zijn grenzen aanloopt door droogte, verzilting en een steeds slechtere kwaliteit van drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens.”

Evides maakt zich wel zorgen over de waterkwaliteit van de bronnen. “Onze oppervlaktewaterbronnen zijn de Maas en het Haringvliet. Deze bronnen moeten goed beschermd worden. Lozingen van ongewenste stoffen in het oppervlaktewater moeten verminderen of zelfs stoppen. Wat er niet in komt, hoeven wij er ook niet uit te halen”, zo beschrijft Van Gelderen.

Midden-Zeeland
Als er niets verandert aan de situatie is er wel een regio die zich zorgen moet gaan maken, namelijk Midden-Zeeland. Evides neemt nu al maatregelen, zodat dit tekort voorkomen kan worden. Alleen gaat dit niet vlekkeloos. “Bij de uitvoering van die maatregelen lopen we steeds meer tegen juridische en bestuurlijke belemmeringen aan. We vragen daarom ook snelle actie van betrokken partijen en in het bijzonder van de provincies bij het verzekeren van de drinkwatervoorziening”, zo vertelt Van Gelderen.

Hulp van huishoudens
Op de vraag of de huishoudens kunnen bijdragen aan het voorkomen of uitstellen van het tekort krijgen we het volgende antwoord: “We kunnen allemaal een bijdrage leveren aan duurzaam omgaan met ons kraanwaterverbruik, het begint uiteindelijk bij onszelf. Dat is ook nog eens goed voor het behoud van onze bronnen en omgeving”, zo meldt Evides. Het gemiddelde huishouden gebruikt 120 liter water per dag. Hier vind je handige tips hoe je kunt besparen op watergebruik.