Eerste Kinderagenda: einde aan pesten en steekpartijen, meer kleur en zonnepanelen

De allereerste Kinderraad van Rotterdam heeft op woensdagmiddag de kinderagenda gepresenteerd aan wethouder Robert Simons. In de agenda staan de vijf thema’s waar de vier kinderraadsleden en kinderburgemeester zich dit jaar mee bezig gaan houden. Het gaat om de thema’s groen, klimaat, pesten, wonen en veilig.

Kinderraadslid Dayan wil heel graag zien dat er niet meer gepest wordt in Rotterdam en stelt voor om een plan ‘hoe om te gaan met pesten’ meer onder Rotterdamse scholen te verspreiden. Nijah, ook kinderraadslid, wil graag dat jongeren als ze gaan studeren wél uit huis kunnen. Kinderburgemeester Louey wil geen schiet- en steekpartijen meer en wil dat de politie vaker komt patrouilleren.

Dit is een kleine greep uit de kinderagenda die wethouder en ambassadeur van de kinderraad Robert Simons in ontvangst heeft mogen nemen van kinderburgemeester Louey. Onder toeziend oog van de vier kinderraadsleden Dayan, Salma, Nijah en Carolina zetten beiden de handtekening. “We waren wel een beetje gespannen, maar het is gelukkig helemaal goed gegaan”, vertelt Louey.

De tekst gaat door onder de video

Wat wethouder Simons vooral opvalt is hoe de agenda van de kinderen lijkt op het coalitieakkoord van de Rotterdamse coalitie: “Het leeft wel eens het idee dat kinderen en grote mensen heel verschillend denken over zaken, maar dat hoorde ik vanmiddag niet terug.” De wethouder belooft over een jaar terug te komen en samen te kijken naar wat hij, de andere wethouders en de gemeenteraad heeft kunnen waarmaken van de plannen van de kinderen.

Wil je de kinderagenda inzien? Klik dan hier.

Eind maart werd de groep 8-er Louey verkozen tot de Rotterdamse kinderburgemeester. Er was al wel een kinderburgemeester van Rozenburg, maar Louey is de eerste van de hele stad. Louey vond de andere vier kandidaten zulke goede ideeën hebben, dat hij hen voor de eerste kinderraad van Rotterdam vroeg.

Moeilijke keuze
Het was lastig kiezen wat die vijf belangrijke thema’s uiteindelijk moesten worden, volgens kinderburgemeester Louey. “We hadden wel dertig goede onderwerpen en hebben iedere keer democratisch erover gestemd. Uiteindelijk zijn we het gelukkig allemaal eens geworden’’.

Kinderen die in contact willen komen met de kinderburgemeester en de raad kunnen het Instagramaccount van de kinderburgemeester een bericht sturen, of mailen naar [email protected].