Eigenaren Gouden Leeuw in IJsselmonde blijven nuchter onder titel van ‘oudste kroeg van Rotterdam’

Het pand van café De Gouden Leeuw werd onderzocht door historisch onderzoeker Marcel Verhoef. Het café bleek in 1814 al te boek te staan als herberg en stoot daarmee Melief Bender van de troon als oudste café van Rotterdam.

Helemaal eerlijk is het niet, want IJsselmonde werd in 1941 pas met Rotterdam samengevoegd, dus tot die tijd was Melief Bender de oudste. Maar, volgens onderzoeker Marcel Verhoef, die verbonden is aan het Streekarchief Eiland IJsselmonde, is bewezen dat het pand waar nu café De Gouden Leeuw zit, toch eerder gebruikt werd als café. “Uit ons onderzoek bleek dat in 1814 het zeker al bestond als herberg en vermoedelijk zelfs sinds 1805”, vertelt Marcel. “Waarschijnlijk is het nog ouder. Er heeft hier in het café een tegel gehangen van anno 1782, maar die tegel is verloren gegaan tijdens een verbouwing.’’

De huidige eigenaren zijn zus en broer Esther en Stephan van Hengel die het café hebben overgenomen van hun ouders die het in de jaren ‘70 kochten. Het pand werd destijds overigens in oude staat gekocht, maar een aantal verbouwingen hebben het pand flink gemoderniseerd waardoor er nog maar weinig uit die oude tijd terug te vinden is.

Eigenaar Esther is er nuchter onder dat haar café nu deze titel heeft. “Het onderzoek heeft nooit de insteek gehad als slag om die titel, daar ging het niet om. We wilden gewoon weten van joh, hoe lang bestaan we eigenlijk? Maar, het is heimelijk toch wel leuk om te horen dat je het oudste café van Rotterdam bent.’’, aldus een trotse Esther.