Einde dreigt voor historische jachtwerf De Hudson, want beheerder Aad gaat met pensioen

Jarenlang beheert Aad de Geus al jachtwerf de Hudson aan de Vroesenkade in Noord. De plek barst van de historie, maar de 78-jarige Aad gaat met pensioen. Daardoor lijkt er een einde te komen aan de werf zoals die nu is. “Ik heb jarenlang schepen gebouwd, nu is het tijd om zelf te gaan varen.”
“Ik ben hier komen werken toen ik vijftien jaar was. Dat was in het najaar van 1956. Ik heb hier praktisch mijn hele leven gewerkt”, aldus Aad. Hij laat de werf zien waar de schepen werden gebouwd. Zo hangt er een enorme ‘bouwmal’ in de lucht. “Daar bouw je met hout de bodem van de sloep. Dat is de basis van je sloep. Daarin werk je vervolgens met hout het dek en de overige onderdelen af”, legt hij uit.

Hij leerde de scheepsbouw in de praktijk van zijn baas de heer Beer, tevens oprichter van de werf. “Een hardvochtige baas, maar ik heb er veel van kunnen leren”, stelt hij. Zo kon Aad mede door zijn hulp op een gegeven moment zelfs een bestaand vikingschip op schaal nabouwen.

“Het origineel is 24 meter lang en staat in Noorwegen. Ik heb het verkleind naar acht meter. Dat vond ik een grote uitdaging”, zegt de botenbouwer. “Een vikinggenootschap in België was geïnteresseerd en heeft het schip ook daadwerkelijk gekocht. Ze willen ermee gaan varen”, vertelt hij trots.

Nu heeft hij het boten bouwen wel gezien. “Het wordt steeds zwaarder, dus ik stop ermee”, vertelt hij verder. Een opvolger zoekt hij nog. Hij is al in gesprek met partijen, maar dat laat nog even op zich wachten. Zijn partner Margriet hoopt dat het snel in orde komt, zodat ze van hun pensioen kunnen genieten. “Ik hoop dat we dan zelf lekker in Friesland kunnen gaan varen”, besluit zij.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter