Eritreeërs vertellen hun heftige verhalen in theatervoorstelling

De heftige voorstelling Breaking Barriers, building bridges vertelt verhalen van Eritrese vluchtelingen. De voorstelling heeft als doel om het publiek bewust te maken van ontroerende verhalen en een platform te bieden voor Eritreeërs.

Samuel Abraham en Malumba Anderson zijn de twee mannen achter Breaking Barriers, Building Bridges. Zij willen Eritrese jongeren verder helpen. De Eritrese gemeenschap is gesloten en volgens Mikielle Atakliti, acteur uit de voorstelling, worden ze daardoor vaak verkeerd begrepen: “Veel Eritreeërs zijn stil. Veel mensen denken daarom dat het slechte mensen zijn. In Eritrea is het anders. Ze zijn rustig, want ze hebben veel meegemaakt op zee. In Libië, Soedan en Ethiopië.” Eritreeërs hebben er vaak een verschrikkelijke tocht op zitten voordat ze in Nederland aankomen. Op gammele bootjes komen ze naar Europa. Regelmatig komen de vluchtelingen in handen van kidnappers die hun families chanteren voor losgeld. Ze worden vaak verkracht of gemarteld. Volgens de Eritrese Samuel is het belangrijk dat ze meer praten over de trauma’s die ze hebben: “Dat is een probleem waarmee ze dealen in Nederland, omdat we niet open zijn en praten over onze emoties.” Er wordt veel gepraat met de jongeren over de dingen die ze hebben meegemaakt. De verandering in de jongeren is groot volgens Malumba: “Toen ik deze jongeren ontmoeten waren velen verlegen. Ze hielden hun hoofd naar beneden. Ze voelden zich niet op hun gemak met het vertellen van hun verhaal, maar ze vertellen ze. Ze willen gehoord worden.”

De groep Eritrese vluchtelingen wordt steeds groter. Na syrische vluchtelingen deden zij de meeste asielaanvragen in Nederland. Tussen 2014 en de eerste helft van 2017 waren dit er 17.000.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat