Tweebosser Grarda Pelger overleden (1939-2022): ‘Een goed mens zal er na vandaag niet meer zijn’

Boegbeeld in de strijd tegen de sloop van de Tweebosbuurt Grarda Pelger heeft een verzoek voor euthanasie ingediend en deze is vrijdag 28 oktober uitgevoerd. Begin 2020 zei Pelger nog tegen OPEN Rotterdam: “Ik wil wel honderd worden”, maar uiteindelijk heeft de strijd toch zijn tol geëist.

De Rotterdamse columnist Hasna el Maroudi schreef in het NRC een ode aan Grarda Pelger die haar hele leven in de Tweebosbuurt woonde: “Mevrouw Pelger was niet alleen een spil in het verzet voor het behoud van de Tweebosbuurt, de mensen in de wijk kwamen ook graag bij haar over de vloer: ze gaf er huiswerkbegeleiding, taallessen of hielp bij het doen van boodschappen. Ze stond voor iedereen klaar. De Tweebosbuurt was met recht háár wijk.”

In een interview uit 2021 met Recht op Stad, een initiatief voor eerlijker woonbeleid in Rotterdam, vertelt Pelger over een lelijke val na een brief van Vestia. Volgens de wooncorporatie zou Pelger woonaanbod hebben geweigerd: “Een valse beschuldiging, want er was mij geen woning aangeboden. Ik was zo nijdig dat ik er duizelig van werd en achterover op de vloer klapte.” De val had een verschoven rugwervel tot gevolg die niet meer hersteld kon worden, en haar ernstig beperkte in haar bewegingsvrijheid.

Twitteraccount Tweebosser reageert op het overlijden van Pelger: “Een goed mens zal er na vandaag niet meer zijn. We zullen haar blijven herinneren en haar goede werk voortzetten.
Ik wil iedereen die haar heeft bijgestaan bedanken. Mevrouw Pelger, we houden van u!”

Derek Otte schrijft op zijn Instragram-pagina over zijn ontmoeting met Grarda Pelger en de gevolgen van de sloop van de buurt voor haar. “Dit is wat gentrificatie teweegbrengt. Mijn hart breekt.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Derek Otte ? (@derek.otte)

Bekijk hier de reportage uit 2020 terug waarin Grarda Pelger nog strijdbaar was: