‘Feest voor Rotterdamse democratie’: 619 aanmeldingen wijkraden

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vrijdag bekendgemaakt dat er 619 kandidaat-wijkraadsleden mee gaan doen aankomende verkiezingen. Vooral spannend gaat het worden in de wijken Bospolder-Spangen-Tussendijken, Middelland-Nieuwe Westen en Hoogvliet. Daar zijn de meeste aanmeldingen.

Waar er, vijf dagen voor de sluiting van de aanmelddatum op 19 januari, eerst nog zorgen waren of er wel genoeg Rotterdammers zich zouden opgeven voor de wijkraden, blijken het er nu in iedere wijk genoeg te zijn. 619 inwoners hebben zich opgegeven voor de komende verkiezingen op 16 maart. 57 procent van de kandidaten voert campagne op persoonlijke titel, 43 procent doet dat met steun van een politieke partij. Wethouder Roos Vermeij van Wijken en Kleine Kernen noemt het aantal aanmeldingen een ‘feest voor de Rotterdamse democratie’. Vermeij: “Dat zoveel Rotterdammers de handschoen willen oppakken en willen opkomen voor hun wijk overtreft onze stoutste verwachtingen.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft 21 januari bekendgemaakt dat er 619 kandidaat-wijkraadsleden mee gaan doen aankomende verkiezingen. Ook onze kandidaat-wijkraadsvloggers zagen deze drukte tijdens het aanmelden.

Deze verkiezingsperiode is voor de eerste lichting kandidaat-wijkraadsleden ontzettend spannend; van het aanmelden als wijkraadslid, het verzamelen van stemmen tot aan de verkiezingsdag zelf. Volg via de vloggende kandidaten de weg naar de verkiezingen via OPEN Rotterdam!

Spannende verkiezingen
Spannend gaat het de komende tijd overal zijn voor de kandidaat-wijkraadsleden, maar in de wijken Bospolder-Spangen-Tussendijken, Middelland-Nieuwe Westen en Hoogvliet misschien net een beetje meer. In Bospolder-Spangen-Tussendijken zijn er 33 aanmeldingen voor zeven zetels, in Middelland-Nieuwe Westen 24 voor negen zetels en in Hoogvliet 29 voor 11 zetels. Benieuwd naar de aanmeldingen van andere wijken? Het overzicht is hier te zien.

In de wijken Hoek van Holland en Kralingseveer is het aanmeldings aantal gelijk aan het aantal zetels. Deze kandidaten zijn dus al verzekerd van hun plek in de wijkraad. Toch kunnen ook in die wijken de Rotterdammers hun stem uitbrengen op de kandidaat naar voorkeur.

Lees ook: Kandidaten voor de wijkraad: wat staat er nou écht op het spel?

Geen loting nodig
In iedere wijk zijn er meer dan vijf aanmeldingen, waardoor er ook geen loting voor extra wijkraadsleden nodig is. 25 januari worden de aanmeldingen definitief worden; de komende vier dagen kunnen mensen nog in beroep gaan bij de gemeente. De lijst van namen van alle kandidaten is hier te vinden.