Feyenoord City Debat: plan niet overtuigend voor supporters en politici

“Mooi ontwerp, maar dit plan is niet te doen voor de bewoners van de Veranda”. Leo Beenhakker, oud-trainer en oud-directeur van Feyenoord, liet als bewoner van de wijk zijn twijfels horen over het Feyenoord City plan tijdens het debat op donderdagavond 30 maart. Het plan omvat niet alleen een nieuw stadion, maar er zijn onder de naam Feyenoord City ook bouwplannen voor 1600 woningen, sportfaciliteiten, hotels, winkels, bioscopen en horecaondernemingen.

Het debat, dat in Arminius plaatsvond, trok veel bezoekers. Op het podium konden de mensen achter Feyenoord City, waaronder architect David Gianotten en projectleider van Feyenoord City Frank Keizer, hun plan presenteren. Ook werd de dialoog aangegaan met de aanwezigen. Zo konden Feyenoord supporters vragen stellen, waar veelvuldigd gebruik van werd gemaakt. Ook waren alle politieke partijen, met uitzondering van de ChristenUnie-SGP, aanwezig om hun mening te uiten over het plan.

Het debat is een initiatief van Jos Verveen van D66 Rotterdam. Hij benadrukte hierbij het belang van transparantie en vroeg alle deelnemers en bezoekers om naar elkaar te luisteren. Volgens hem draagt het debat op een positieve manier bij aan de besluitvorming rondom Feyenoord City.

De plannen voor Feyenoord City worden door architect David Gianotten met veel enthousiasme gebracht. Volgens hem zou het plan een impuls voor Rotterdam Zuid betekenen: meer werkgelegenheid, een internationale uitstraling en een betere verbinding met de stad voor de wijken de Veranda en Sportdorp. Volgens hem zorgt sport voor saamhorigheid, een gezond leven en verbinding. Feyenoord wil hierin een leidende rol spelen en het gebied rondom het nieuwe stadion gebruiken om sport in te zetten voor maatschappelijke doelen.

Uit de supportershoek kwamen er veel twijfels en vragen naar boven. De bedenkingen bij de infrastructuur en bereikbaarheid van de wijk zoals die in het Feyenoord City plan staan, werden begin van de avond door Leo Beenhakker aangekaart. Gedurende de rest van het debat bleek dit voor supporters, de mensen achter Red de Kuip en vooral voor de vertegenwoordigers van de Rotterdamse politieke partijen een belangrijk struikelpunt. Volgens Beenhakker “staat de wijk op slot tijdens wedstrijddagen”. Judith Bokhoven van GroenLinks Rotterdam ziet supporters het liefst met de fiets naar het stadion gaan. Jan-Willem Verheij van de VVD Rotterdam pleit voor een metroverbinding tussen Kralingen en Rotterdam Zuid.

Daarnaast voelen de supporters zich buitenspel gezet. “Het gebrek aan transparantie zorgt voor argwaan”, aldus een van de geëmotioneerde supporters. Volgens hem worden de supporters niet betrokken bij de ontwikkeling van het plan en zijn er teveel gaten in het plan. Het publiek laat van zich horen. Uit de zaal vliegen kreten zoals: “Blijf met je poten van ons stadion af!”, “het zijn allemaal leugens”, “één grote poppenkast” en “gaat dit betaald worden van ons belastinggeld?”.

Een andere grote zorg vanuit de supportershoek is het spelersbudget. Zij zijn bang dat de investering voor Feyenoord City het spelersbudget in de weg staat. “Gaat het stadion leeglopen? Gaan we geen Europees voetbal meer kunnen spelen?”. Onduidelijke antwoorden volgen vanuit het Feyenoord City-kamp.

Ter afronding van het debat wordt aan de verschillende politieke partijen gevraagd hoe zij erin staan. Alleen het CDA staat achter het plan. Zij vinden het een mooie locatie en vinden het een positieve impuls voor het gebied. De andere partijen vinden het plan beter dan het vorige, maar toch staan ze niet achter Feyenoord City. SP en GroenLinks zien liever een hernieuwde Kuip, D66, NIDA, Leefbaar Rotterdam en de VVD maken zich zorgen over de mobiliteit en infrastructuur. Partij voor de Dieren mist een alternatief en ziet graag ook andere plannen. De PvdA vraagt zich af waarom er nu pas aan de bewoners wordt gedacht en niet 10 jaar eerder. Al met al is politiek Rotterdam niet overtuigd van het huidige plan voor Feyenoord City.

De discussie rondom dit onderwerp lijkt vooralsnog niet voorbij. De aanwezige wethouders nemen de opmerkingen die zij in het debat hebben gehoord mee in hun besluitvorming.

Het Feyenoord City debat was live te volgen op de website en Facebookpagina van OPEN Rotterdam. Het debat wordt vrijdag 31 maart 20.00 uur en zaterdag 1 april 12.00 uur integraal uitgezonden op OPEN Rotterdam tv.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat