Fietstellers moeten inzicht geven over fietsdrukte in de stad

Op 12 plekken in de stad staan fietstellers. De tellers zijn bedoeld om informatie te generen over de doorstroom van fietsers in de stad. Door de toenemende drukte op de fietspaden wil de gemeente weten of het wel veilig is op de fietspaden.

Onze stad kent veel fietsers. Maar over de doorstroom is nog niet zoveel bekend. Daarom besloot de gemeente de fietstellers te plaatsen. Waar is de echte fietsdrukte en hoe hard rijden ze daar? Cycledata het bedrijf dat de fietstellers plaatst heeft in opdracht van de gemeente de 12 fietstellers geplaatst: “De data die de tellers generen gaat direct naar de gemeente. De fietspaden worden in de stad steeds drukker, niet alleen fietsers maar ook steps, scooters en andere voertuigen maken gebruik van het pad”, vertelt Mary Verspaget van Cycledata.

“De drukte op het fietspad kan voor onveilige situaties zorgen. Daarom heeft de gemeente besloten om te kijken hoe druk het precies is en daar het beleid op aan te passen”, aldus Mary.

De teller kijkt onder andere naar de hoeveelheid voertuigen, snelheid, richting en het tijdstip om zo een goed beeld te krijgen van het fietsverkeer in de stad. De teller werkt met een radar laser die voertuigen registreert met puntjes. Het is geen camera die beelden maakt. De teller houdt dus rekening met de privacy van de voorbijgangers.

Onze collega’s van de WOS maakte hier een video van, bekijk deze hieronder.