Fred Santos uit Rotterdam-Zuid rent iedereen in de Bijlmer eruit op sloffen

De Rotterdamse filmmaker en spoken word artist Fred Santos uit Rotterdam-Zuid represent onze stad tijden de Hood Olympics in de Bijlmer, in het leven geroepen door Youtuber Défano Holwijn. Fred werd meerdere malen uitgedaagd door meerdere Amsterdammers voor een ouderwets renwedstrijdje in de buurt. Hij verslaat ze allemaal. Het bijzondere eraan is dat hij dit doet op sloffen en in spijkerbroek. Wij spreken hem.

Fred is artistiek leider bij de House of Urban Arts op zuid. Naast zijn werk hier, werkt hij ook regelmatig samen met Défano Holwijn. Tijdens het werken kwamen zij een vriend tegen en raakten zij in gesprek over hardlopen. Het begon als een onschuldige uitdaging voor twee tientjes. “Ik zeg tegen die man het ziet er niet uit alsof hij snel is. Nu zegt hij kom rennen, twee donnies (20 euro)”, zo legt Santos uit in de video op Instagram. Hij rent zijn Amsterdamse tegenstander eruit en hij wint het geld. Vervolgens wordt hij uitgedaagd door een andere Amsterdammer die graag de buurt, Kraaiennest, alsnog wil verdedigen, maar ook deze uitdager redt het niet. Santos rent ook hem eruit. De winst is overduidelijk voor Rotterdam.

Bekijk de strijd hieronder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Défano Holwijn (@defano.holwijn)

De wedstrijd trekt veel aandacht op social media. Het valt mensen vooral op dat Santos dit alles doet op sloffen en in een spijkerbroek. Zo reageert Emms van Broederliefde onder de video: “Ik versnel je op Uggs wauw”. De Rotterdamse rapper raakte meteen geïnspireerd en besloot een opkomstnummer te schrijven voor Freds volgende race: “Die mannen doen druk, maar ik versnel ze op Uggs.” Santos en Emms besluiten Rotterdamse producers aan te moedigen er een beat onder te tikken. De eerste creatie kwam al snel binnen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fred Santos (@fredsantosx)

Volgende race
Inmiddels is Santos weer uitgedaagd door een nieuwe uitdager uit Nijmegen. Het is nog even wachten op deze spannende wedstrijd. “We gaan zo met het team bespreken hoe we het gaan aanpakken, maar het zal snel plaatsvinden’’, vertelt Santos ons. “De winst blijft in Rotterdam.”