Free Heri Heri For All op Keti Koti: “Zo kunnen we onze tradities doorzetten”

Dit jaar is het voor het derde jaar mogelijk om in Rotterdam op zes plekken gratis Heri Heri af te halen en zo gezamenlijk de afschaffing van de slavernij te vieren. Maarliefst 20.000 maaltijden worden er gemaakt én gratis uitgedeeld op Keti Koti, de dag waarop het einde van de slavernij wordt herdacht.

‘‘Dit is een moment om stil te staan. Vaak bij plekken waar er voedsel is en waar mensen samen kunnen zitten heb je momenten waar er conversaties ontstaan, zo kunnen we onze tradities voortzetten’’, aldus een bezoeker van het HipHopHuis die gratis Heri Heri kwam ophalen. Nish Sahvanna is medewerker bij het HipHopHuis en vertelt dat ze meedoen omdat het HipHopHuis een sterke fundering heeft in de ‘black community’ en ze terug willen geven aan de gemeenschap door bijvoorbeeld Heri Heri uit te delen.

Chef Manuela bij het Nieuwe Instituut legt ons uit wat het geheim is van een goede Heri Heri en uit wat het bestaat. ‘‘Heri Heri bestaat uit zoete aardappel, groene banaan, gele banaan, cassave, zoute vis (bakkeljauw) en ei. Het geheim van een goede Heri Heri is dat de bakkeljauw niet te zoutig moet zijn.’’

De bezoekers delen allemaal dezelfde mening: Heri Heri is lekker. Het is niet te omschrijven je moet het gewoon proberen, vertelt een dame waarvan Heri Heri haar favoriete gerecht is.