Met Keti Koti op vrijdag 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij. Naast een groot programma in het Wijkpark Oude Westen en andere activiteiten in de stad, is vanaf deze dag ook het boek ‘Koloniaal Rotterdam’ voor alle Rotterdammers gratis af te halen in de locaties van de Bibliotheek Rotterdam. Met het boek laat de gemeente haar bewoners kennis maken met het koloniaal en slavernijverleden van de stad.
Het boek is een beknopte versie van het onderzoek naar het koloniaal verleden van Rotterdam. De uitkomst van het onderzoek werd eerder in 2020 al gepresenteerd in de boeken: ‘Het koloniale verleden van Rotterdam’, ‘Rotterdam in de slavernij’ en’ Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging’.
Het onderzoek startte na de aanname van de motie ‘Rotterdams slavernijverleden geeft inzicht en verbindt’ van toenmalig’ van toenmalig PvdA-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin in 2017. ‘Als je wilt begrijpen hoe de huidige maatschappij in elkaar steekt, moet je het verleden kennen’, aldus Peggy Wijntuin. Onderdeel van de motie was ook het vergroten van de kennis en het bewustzijn van het koloniaal- en slavernijverleden van Rotterdam onder het publiek.
Het boek is van 1 juli ook digitaal beschikbaar op de websites van Gemeente Rotterdam en het Stadsarchief. Hier zie je waar alle locaties van Bibliotheek Rotterdam te vinden zijn en je het boek kunt ophalen.
Wij spraken Peggy in 2021 over het onderzoek en wat de invloed op de stad is geweest van de Black Lives Matter Demonstraties.
In samenwerking met OPEN Rotterdam maakt Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst de serie History Matters, waarin moderator Hasna El Maroudi met verschillende Rotterdammers spreekt over het slavernij en koloniale verleden van Rotterdam en de impact daarvan op het heden. Hieronder zie je de aflevering over het Rotterdams slavernijverleden met onder anderen historicus Alex van Stipriaan. Meer van History Matters zie je hier!