Geldinzameling van Rotterdamse Oksana voor slaapzakken voor in schuilkelders Oekraïne

De Rotterdamse Oksana Savchuk zamelt geld in om slaapzakken aan te schaffen voor mensen die in Ivano-Frankivsk in schuilkelders zitten. Na de inval van Rusland donderdag 24 februari wachten veel mensen de situatie af in de kelders, maar in de nacht zakt de temperatuur daar naar onder de nul. UPDATE: inmiddels is er al 4500 euro opgehaald en is de eerste bus vol onderweg naar Oekraïne. Woensdag twee en vrijdag vier maart is er een inzamelactie in het Huis van de Wijk ‘De Inloop’ in Oud-Mathenesse.

Veel Oekraïners vluchten naar het geboortedorp van Oksana Savchuk, Ivano-Frankivsk in het westen van het land. Eenmaal in het dorp aangekomen, komen zij in schuilkelders terecht, waar de temperaturen niet mals zijn. Om hen te helpen zamelt Oksana geld in. Met dat geld worden slaapzakken gekocht die via de Hongaarse grens naar het dorp worden gebracht. De actie is in samenwerking met de organisatie STAN uit Oekraïne waar Oksana aan verbonden is.

Donderdagavond 24 februari verzamelen Oksana en andere Rotterdamse Oekraïners rond de Erasmusbrug die verlicht is in de kleuren van de Oekraïense vlag om solidariteit te tonen met het land.