Gemeente Rotterdam moet hulphond Miryam vergoeden na uitspraak rechter

In de langlopende zaak over de vergoeding van een psychische hulphond, heeft de Rechtbank Rotterdam op dinsdag 28 maart 2023 een zeldzame uitspraak gedaan. De rechter oordeelde dat de gemeente de opleiding van een hulphond die Miryam Mejhed helpt met haar PTSS, moet vergoeden. OPEN Rotterdam en Vers Beton volgen dit dossier al sinds 2021 en maakten deze reportage van Miryam.

Miryam heeft Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) door een jeugdtrauma, en kampt met depressie, angststoornis en dissociatieve amnesie. Zij vindt dat een speciaal opgeleide hond haar zelfstandigheid en veiligheid kan geven, maar de gemeente vindt dat de die ze nu krijgt genoeg is. De uitspraak van de rechter komt na een zaak die vijf jaar heeft geduurd.

Afgewezen
Miryams eerste aanvraag voor een hulphond werd in 2018 afgewezen. Toen ze in 2020 in beroep ging, gaf de rechter haar al gelijk, maar wees de gemeente haar verzoek in 2021 toch nog af. Daarna ging ze weer in beroep en dat leidde tot deze laatste uitspraak. Uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam blijkt dat veel van dit soort verzoeken vaak vooraf al door de gemeente worden afgewezen.

Terwijl volgens een van de begeleiders van Miryam een hulphond heel belangrijk voor haar is: “Een hulphond zou haar zoveel meer te bieden hebben dan ik en mijn collega’s kunnen.” Als Miryam bijvoorbeeld plotseling last krijgt van haar PTSS, terwijl ze op straat is. “Dan is ze niet in staat om ons te bellen, dat is gewoon heel onveilig”, zegt de begeleider. “De hond moet je zien als een heel goede begeleider, die zelfredzaamheid geeft waar een menselijke begeleider dit niet kan.”

Ondersteboven
De rechter heeft nu gezegd dat niet alleen het beroep van Miryam gegrond is, maar dat de gemeente ook de volledige opleiding van de hulphond van Miryam moet vergoeden. Zo’n opleiding kost 19.000 euro. Ook krijgt Miryam al het geld terug dat ze tot nu toe heeft uitgegeven aan het starten van de rechtszaak. Een hele bijzondere uitspraak, want de rechter zegt niet alleen iets over het beroep van Miryam maar neemt ook nog een besluit over de oplossing. Het kwam in tientallen soortgelijke zaken maar twee keer eerder voor dat de rechter dat deed.

“Ik ben er nog steeds ondersteboven van”, zegt Miryam. “Stiekem had ik verwacht dat ik gelijk zou krijgen. Maar, zo’n harde uitspraak had ik niet zien aankomen. De boodschap is voor mij echt dat de gemeente haar werk niet goed gedaan heeft.” De gemeente Rotterdam heeft de komende zes weken nog de mogelijkheid om tegen de uitspraak in beroep te gaan. De woordvoerder van wethouder Ronald Buijt (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) wil nog geen reactie op de zaak geven: “We bekijken nog welke gevolgen de uitspraak heeft.”

Dit onderzoek is een samenwerking met OPEN Rotterdam en mogelijk gemaakt dankzij steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Het hele verhaal lezen? Kijk op Vers Beton.