Gemeente Rotterdam pakt te hoge huren in Carnisse aan met verhuurverbod

Per 1 juli voert de gemeente Rotterdam een verhuurverbod in voor de wijk Carnisse in Charlois. Verhuren mag dan alleen nog met een vergunning op voorwaarde dat er niet een té hoge huurprijs wordt gevraagd.

“De Wet goed verhuurschap is een doorbraak. Als gemeente zijn we heel blij dat we eindelijk iets in handen hebben om misstanden op de woningmarkt structureel aan te kunnen pakken”, aldus Wethouder Chantal Zeegers. “In Carnisse gaan we aan de slag met huurvergunningen om te hoge huren een halt toeroepen. We willen huurders beter beschermen tegen malafide verhuurders.”

De gemeente heeft gekozen voor Carnisse, omdat het aantal particuliere huurwoningen daar relatief hoog is. ‘Ook vinden hier veel misstanden plaats onder kwetsbare huurders, waaronder arbeidsmigranten’, aldus de gemeente.

Verhuurders die toch te hoge huren vragen, krijgen boetes die kunnen oplopen tot ruim 90.000 euro.

Opkoopverbod
Per 1 januari 2022 is er al een opkoopverbod in Carnisse. Daarmee wil de gemeente het opkopen en doorverhuren van woningen in deze wijken ten einde brengen en starters een grotere kans geven op de woningmarkt. Het opkoopverbod geldt voor woningen onder de €355.000,-.