Gemeente verlengt charter cruiseschip ‘De Volendam’ voor opvang vluchtelingen

Vanwege de oorlog in Oekraïne vinden steeds meer vluchtelingen hun weg naar Rotterdam. Op verschillende plekken in de stad zijn daarom cruiseschepen in de havens gelegd om onderdak te bieden aan deze mensen. De charter van een van deze schepen, de Volendam van de Holland America Line, wordt nu verlengd tot september.

Op het schip worden al sinds begin april zo’n 1200 Oekraïners opgevangen en die kunnen daar nu zeker tot half september blijven. Ze kunnen gebruik maken van het volledige schip: er zijn onder andere sportfaciliteiten, internettoegang en andere noodzakelijkheden. Ook hebben de bewoners van het schip hun eigen cabine met de nodige privacy.

Vakantie omboeken
Aangezien het schip De Volendam nog actief vaart voor de Holland America lijn, betekent een langere charter wel dat dat sommige geplande cruises vervallen. De Holland America Line regelt voor deze reizigers vervangende cruises.

Voor de nieuwe Rotterdammers die nu tijdelijk op de cruiseschepen wonen, worden er ook verschillende evenementen georganiseerd door buurtbewoners. Dit weekend zijn er bijvoorbeeld Buurt Safari’s waarbij bewoners van de schepen in Parkhaven, Coolhaven en de Schiehaven op zondag tussen 14.00 en 17.00 uur onder begeleiding van vrijwilligers door de wijken worden geleid om zo hun leefomgeving wat beter te leren kennen.