Gemor over nieuwe wijkraden en Rotterdammers ontvangen stempassen

De stad begint zich steeds meer voor te bereiden op 14, 15 en 16 maart. Een groot aantal Rotterdammers heeft inmiddels de stempassen al binnen. Debatten, talkshows en campagneborden vliegen ons om de oren. Wij begrijpen dat je door de omgewaaide bomen en takken het politieke bos even niet meer ziet, dus hier weer een politieke update.

OPEN Rotterdam heeft berichten gekregen van onafhankelijke kandidaat-wijkraadsleden die niet blij zijn met de kandidaten die op de lijst staan met achter hun naam een politieke partij. Iedere kandidaat krijgt van de gemeente posters om op te hangen tijdens hun campagne, maar kandidaten met een partij krijgen nog vaak ook nog posters van hun partij. Volgens individuele kandidaten zorgt dit voor scheve verhoudingen. Zo zegt kandidaat Harm Kuijers, kandidaat in Spangen-Bospolder-Tussendijken: “Het is voor onafhankelijke kandidaten erg moeilijk om zichtbaar te zijn voor stemmers. Ik dacht dat het idee was om bewoners meer inspraak te geven in hun wijk, maar nu lijkt het toch weer een politiek verhaal te gaan worden.”

In het allereerste voorstel van Wijk aan Zet wat naar de gemeenteraad werd gestuurd stond al de mogelijkheid voor kandidaten om of op persoonlijke titel, of voor een politieke partij op de lijst te komen staan. Ook de politici waren hier positief over, zo ziet Robert Simons van Leefbaar Rotterdam het verschil niet tussen kandidaten met een politieke partij en kandidaten zonder want “mensen die zich namens een bepaald gedachtegoed willen inzetten voor de wijk moeten dit ook kunnen”. In het huidige stelsel van gebiedscommissies, wijkraden en comités is dit ook mogelijk. Het is dus niet nieuw.

Debatten
Je weet dat de verkiezingstijd is aangebroken als er weer overal in de stad debatten worden georganiseerd. Zo was maandag 21 februari het History Matters debat. Dinsdag spraken verschillende politici over het kunst- en cultuurbeleid in Rotterdam. En afgelopen woensdag waren er debatten over sociaal ondernemen en de wijk Mathenesse.

Ook voor kandidaat-wijkraadsleden worden er evenementen georganiseerd om zich voor te stellen aan de kiezers. Zo kan dat op 5 maart op de Rotterdamse Oogst in het Oude Noorden, op 8 maart in Middelland-Nieuwe Westen en op 12 maart in Carnisse.

Stemmen!
In de eerste aflevering van het politieke café Stemmen! van OPEN Rotterdam zijn Brenda Dirkse van D66 en Kees Jonker van 50Plus te gast om te praten over het woonbeleid in Rotterdam. Want moeten ouderen een verhuisvergoeding krijgen? En mogen studenten nog wel in woonwijken wonen? Komende dinsdag nemen we een nieuwe aflevering op bij proeflokaal Faas in het Oude Noorden. Geïnteresseerden zijn welkom om om 13.00 uur te komen kijken.

Collega’s pluizen verkiezingsprogramma’s uit
Heb je geen zin om alle 118 pagina’s van het verkiezingsprogramma van 50Plus te lezen? Of de ongeveer 50 pagina’s van andere partijen? Dat begrijpen wij heel erg goed. Daarom hebben onze collega’s van Vers Beton dat voor ons gedaan! Lees hier bijvoorbeeld hoe de verschillende partijen denken over de energietransitie. Of hier over het klimaat.

Daarnaast volgt Jiska Engelbert de wijkraadsverkiezingen op de voet en deelt haar bevindingen op Vers Beton. Zij schrijft dat de procedure voor het inschrijven voor de verkiezingen voor sommige Rotterdammers niet even makkelijk is.

Wijk aan Zet Live
Waar is Wijk aan Zet een (politiek) antwoord op? Hoe krijgen deze wijkraden vorm in de stad? Hoe krijgen Rotterdammers informatie over deze nieuwe koers en wat betekent dit voor hen? Heb jij nou ook deze vragen over de nieuwe wijkraden? Ga dan op 8 maart naar Arminius. Daar gaan kandidaat-wijkraadsleden, kiezers, wethouders en meer in gesprek over de nieuwe lokale democratie.

Stemmen in de Stad
OPEN Rotterdam houdt je richting de verkiezingen op de hoogte over de wijkraad. Deze producties zijn onderdeel van Stemmen in de Stad, een programmareeks over ‘Wijk aan Zet’ van Arminius, LOKAAL, OPEN Rotterdam en Vers Beton. Stemmen in de stad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, deze organisatie heeft geen invloed op de inhoud van de producties.