Goede Vrijdag in Rotterdamse kerken: ‘Plaats het verleden in perspectief van vandaag’

Goede Vrijdag is de dag dat de christelijke gemeenschap de kruisiging en de dood van Jezus aan het kruis herdenkt. In verschillende kerken in Rotterdam worden er speciale diensten en activiteiten georganiseerd. “Je kunt het doortrekken met wat er nu in de wereld gebeurt en het plaatsen in perspectief van vandaag”, vertelt Michel Leijs van Kerk Open Hof.

De Laurenskerk organiseert net als veel andere kerken een kruiswegviering voor alle Rotterdammers. Bij een kruiswegviering worden de veertien staties die Jezus ondergaan heeft herdacht. Er wordt gezongen en stukken uit de Evangelie voorgelezen. Er zijn door twee jongeren schilderijen gemaakt die de kruiswegviering op een moderne manier in beeld brengt. “We proberen het verhaal zicht- en voelbaar te maken voor mensen. Zodat wij niet alleen toeschouwers zijn van een verhaal van bijna tweeduizend jaar geleden maar dat we juist deel worden van wat er gebeurd.”

De Kerk Open Hof in Ommoord heeft een kruiswegviering georganiseerd. wil vandaag De Kerk Open Hof vooral extra aandacht vragen voor samenhorigheid. “Kijk om je heen en zie wat er gebeurt. Laat je gedachten erover gaan en misschien kan ik iets voor iemand betekenen” aldus Leijs.

In de Pauluskerk is een algemene dienst om half zeven, maar wordt er geen extra aandacht besteed aan Goede Vrijdag. “Onze doelgroep weet niet wat Goede Vrijdag inhoud”, vertelt de woordvoerder van de kerk.

Ben je benieuwd naar wat Rotterdammers weten over christelijke feest- en gedenkdagen? Klik dan hier.