Grenzen stellen, herkennen en beschermen staan centraal tijdens Autismeweek 2022

Autismeweek 2022 loopt van zaterdag 2 april tot zaterdag 9 april. De Nederlandse Vereniging voor Autisme organiseert ook dit jaar evenementen, met als thema ‘grenzen’.

Draagkracht, prikkels, intelligentie, gamen of relaties; het is lastig om grenzen te stellen, te herkennen en beschermen. Als je autisme hebt word je enorm geconfronteerd met je eigen grenzen. Hoe ga je om met je eigen grenzen en die van een ander met autisme? Deze vragen staan deze week centraal. OPEN Rotterdam maakte verschillende reportages over autisme. Wij zetten een aantal bijzondere verhalen op een rij.

Thom (10) is mantelzorger van het gezin
De tienjarige Thom zorgt samen met zijn moeder Cathy voor een deel van het gezin. Zijn grote broer Jordy heeft namelijk autisme, ADHD en een licht verstandelijke beperking en zijn vader heeft diabetes.

Lunchroom Oproer helpt mensen terug de maatschappij in
Lunchroom de Oproer werkt met jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Zo is Casandra aangemeld bij de lunchroom door haar jongerencoach.

Rotterdammer Harrolf maakt documentaire over zijn leven met autisme
Rotterdammer Harrolf Staal heeft een documentaire gemaakt over zijn leven met autisme. In ‘Gelukkig Autistisch’ laat hij zien hoe het is om op jonge leeftijd gediagnosticeerd te worden met het autistisch spectrum PDD-NOS en wat voor ervaringen daarbij komen kijken.

Kruidige atletiek en dankbaarheid op de budovloer
Een kruidige taalles bij Rotterdam Atletiek waarbij we de meest trotse moeder van Zevenkamp spreken. Haar zoon kan dankzij de sport beter omgaan met zijn autisme.

Reuzenslakken in Rotterdam Noord
Slakken van bijna 15 centimeter lang; menig persoon zou er niet aan moeten denken. Dat geldt niet voor Dick ‘De Slakkenman’. In de loop der tijd viel het Dick op dat kinderen met een stoornis op het autisme spectrum het spelen met de slakken erg fijn vonden en er rustig van werden.