Er lijkt maar geen einde te komen aan de alsmaar groeiende woningnood in Rotterdam. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er in onze stad meer dan 17.000 woningen administratief leegstaan. Volgens een groot deel van de oppositie is dat niet met elkaar te rijmen. Daarom dienen de Partij van de Arbeid, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de SP, ChristenUnie en raadslid Verkoelen gezamenlijk een voorstel in voor een leegstandverordening.
In zo’n verordening staan regels waaraan eigenaren zich moeten houden wanneer hun pand leeg komt te staan. Die regels gaan onder andere over de duur van de leegstand en hoe de gemeente mag ingrijpen als de eigenaren de regels negeren, bijvoorbeeld door het opleggen van boetes. Het voorstel, dat ‘Leegstand voor losers, woningen voor Rotterdammers’ heet, wordt donderdag 20 maart 2025 aan de wethouder overhandigd. Zo’n leegstandverordening is niet uniek. Zo’n 25 andere gemeenten in Nederland, waaronder ook grote steden, hebben het namelijk wél.
Onderzoek gemeente
Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat procentueel gezien de hoeveelheid leegstand onder particuliere eigenaren het grootst is. Wat Co Engberts (PvdA) betreft, geldt de verordening niet alleen voor particulieren, maar ook voor gemeentelijk vastgoed: “Wat ons betreft wel, ja. Wij vinden dat we als gemeente het goede voorbeeld moeten geven.” Op de vraag waarom ze met het voorstel vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek, reageert Engberts kort: “Het duurt gewoon te lang. Er staan meer dan 17.000 woningen leeg. Dat is gewoon twéé keer de hoeveelheid woningen die we in een jaar bouwen.”
Regels
In de voorgestelde leegstandverordening voor Rotterdam staat onder andere dat een pandeigenaar verplicht is de leegstand van een woning aan de gemeente te melden zodra deze langer dan zes maanden duurt. Vervolgens dient het College van Burgemeester en Wethouders een leegstandslijst bij te houden en deze actueel te houden.
Is er een woning die (nog) niet geschikt is als woonruimte? Dan mag het college bepalen welke voorzieningen de eigenaar moet treffen om de woning wél geschikt te maken als woonruimte. Ook mag het college de prijs bepalen waartegen de woning wordt verhuurd én mag het een eigenaar verplichten de woning te verhuren.
Staat een woning langer leeg dan twaalf maanden? Dan mag het college een gebruiker voordragen aan de eigenaar. De eigenaar is dan verplicht om de gebruiker binnen drie maanden een overeenkomst aan te bieden. Als er een leegstandverordening komt, betekent het ook dat het college boetes op mag leggen aan eigenaren die hun panden te lang leeg laten staan.
Leegstand in Rotterdam
Al sinds 2024 doen we bij OPEN Rotterdam uitvoerig onderzoek naar leegstand en dat heeft al een reeks verbazingwekkende verhalen opgeleverd. We vonden lege, monumentale woningen op de Ebalstraat, honderden lege sociale huurwoningen in Vreewijk, dichtgetimmerde panden in Carnisse, een illegale verbouwing aan de Havenstraat, bleek onenigheid tussen de gemeente en corporaties over de cultuurhistorische waarde voor leegstand te zorgen en brachten we met al jullie tips een klein stukje van de leegstand in Rotterdam in kaart.
Ook doken we de cijfers in. Het CBS heeft de leegstandscijfers afgelopen maand geüpdatet, waaruit blijkt dat de leegstand in Rotterdam in 2024 iets is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal leegstaande woningen is met 90 gestegen naar 12.820. Daarnaast is, zoals eerder in dit artikel vermeld, ook het aantal woningen dat al langer dan een jaar leegstaat toegenomen: 40 meer, waardoor het totaal op 5.790 komt.