Help ons de verkoop van gemeentelijk vastgoed te onderzoeken

Talloze scholen, buurthuizen en ander gemeentelijk vastgoed zijn de afgelopen jaren verkocht aan particuliere investeerders. Wat gebeurt er daarna met deze panden? Vers Beton en OPEN Rotterdam willen de gevolgen voor de stad in kaart brengen en hebben daarbij jouw hulp nodig.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente jaarlijks zo’n 70 panden verkocht. En daar blijft het niet bij. In de komende tijd gaan nog eens 450 objecten in de verkoop.

Onrust
De verkoop van gemeentelijk vastgoed leidt regelmatig tot onrust. Bewoners komen in verzet, media schrijven erover, raadsleden stellen kritische vragen. Zoals gebeurde bij de verkoop van het Zelfregiehuis in Bospolder-Tussendijken. Het bood 75 jaar onderdak aan een kinderdagverblijf, vrouwencentrum, klaverjasclubs, en was tot voor kort een Zelfregiehuis. Ondanks dat buurtorganisaties een bod wilden doen, is het vorige zomer verkocht aan de hoogste bieder.

Investeerders en kapitaalkrachtige Rotterdammers profiteren van het gemeentelijk verkoopbeleid. Maar wat zijn de gevolgen voor de andere Rotterdammers? Zij zien de vastgoedprijzen in de buurt verder en verder stijgen. En wat krijgen ze terug voor de scholen, buurthuizen en ateliers die de gemeente verkoopt?

Help mee
Vers Beton en OPEN Rotterdam willen niet de incidenten, maar het grotere plaatje in beeld brengen. Daarvoor moeten we weten aan wie de panden zijn verkocht en voor hoeveel geld. We vroegen de gemeente een overzicht van recente transacties, maar die kregen we niet. Volgens de gemeente moeten we die zelf maar, tegen betaling, uit het kadaster halen. Maar zonder adreslijst is dat zoeken naar een speld in een hooiberg. Bovendien kost het veel geld.

Daarom doen we een beroep op de hulp van Rotterdammers zoals jij. Ken je een pand dat de gemeente na 2015 heeft verkocht? Weet je wat er daarna mee is gebeurd? Met minimaal een adres kunnen we jouw tip gaan onderzoeken. Help ons door dit formulier in te vullen, zodat wij het overzicht compleet ,kunnen maken en het effect van het verkoopbeleid in kaart kunnen brengen. De conclusies delen we op Vers Beton en OPEN Rotterdam.

Dit onderzoek is een samenwerking van Vers Beton en OPEN Rotterdam, en is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek .