Het Oude Noorden verliest twee oude winkeltjes

Juweliers en goudsmeden Ton en Tieneke op de Zwart Janstraat stoppen na bijna 50 jaar met hun winkel! Even verder op aan de Zaagmolenstraat stopt ook Wim van Steenveldt van boekhandel Blokken, volgens het bordje op de deur in verband met een ‘ontembaar pensioenverlangen’.

Ton en Tieneke zijn een begrip in het Oude Noorden, ze zitten al 50 jaar op dezelfde plek en stoppen er dit jaar mee. De sieraden die ze verkopen, zijn typisch voor hun winkel. Ze gaan nog niet helemaal weg, want ze houden de werkplaats open op afspraak en gaan ze online verder. Eind van het jaar stoppen ze volledig. ‘‘We hebben de afgelopen 50 jaar onze eigen wereld gecreëerd als het ware. En dan is het nu ook moeilijk om afscheid te nemen’’, vertelt Tieneke.

Wim van Steenveldt zit sinds 1985 op deze plek. Hij was onderwijzer, maar hield altijd van boeken en besloot toen deze winkel op te richten. Ze zaten eerst op een andere plek in het oude noorden. Hij heeft bewust gekozen voor deze plek, omdat er in die tijd veel mensen van buiten de stad speciaal naar dit deel van de stad kwamen voor de verschillende boekwinkels. Hij had ooit een collega en die ging al eerder met pensioen. Als het aan Wim ligt stopt hij er direct mee, wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet. ‘‘Het is misschien niet zwaar werk, maar je hebt zeven dagen in de week wat te doen. Dan heb je weinig tijd voor andere dingen en die tijd gaat dadelijk komen’’, zegt Wim met een glimlach op z’n gezicht.