Historische beelden: Zo zag Rotterdam er van boven uit in 1924

210603_Rotterdam van boven

Filmhobbyist Bas Romeijn heeft opnieuw historische amateurbeelden van Rotterdam gerestaureerd tot een hedendaagse video. Dit keer komt hij met ‘Rotterdam van boven’ uit 1924. OPEN Rotterdam zendt regelmatig video’s van de filmhobbyist uit.

Luchtvaartmaatschappij KLM startte in 1921 met het maken van foto’s vanuit vliegtuigen. Deze trend werd opgepakt door een investeerder van KLM, het Rotterdamse haven- en scheepvaartbedrijf Müller & Co. Die zag in die luchtfoto`s van Rotterdam een PR-middel en liet in 1924 een fotoboek als relatiegeschenk maken. Dit geschenk was het eerste project dat vanuit de lucht een overzicht van Rotterdam liet zien.

De gekozen onderwerpen uit het boek geven een beeld van wat men toen interessant vond aan Rotterdam. Zo zie je de Coolsingel die net was gedempt, het nieuwe Stadhuis, het Sparta stadion, de Maasbruggen (toen nog zonder de Hef), de oude havens en nieuwe havens. Maar ook de nieuwe stadsuitbreidingen in Varkenoord, Vreewijk, Bloemhof en het Witte Dorp in Oud-Mathenesse.

Bekijk hier de andere video’s van Romeijn: