History Matters over hoe het koloniale verleden doorwerkt in het leven nu

Het heden staat niet los van het verleden. Het koloniale- en slavernijverleden van Rotterdam werkt tot op de dag van vandaag door in de stad. In deze aflevering van History Matters gaat psychiater Glenn Helberg in gesprek met studenten: “Zwarte kinderen zouden zich nooit meer minder moeten voelen.”

Psychiater Glenn Helberg neemt ons mee in de psychosociale kant van de doorwerking van het koloniale- en slavernijverleden en wat het effect is van de doorwerking van generationeel trauma. Hij verdiepte zich naast de westerse psychiatrie ook in de psychiatrie met betrekking tot niet-westerse culturen; de transculturele psychiatrie. Een vorm van psychiatrie waarin gebroken wordt met het dominante westerse denken en de route naar rust en harmonie (zelfheling) centraal staat.

Studenten van Zadkine en het Veurs Lyceum stellen hun vragen aan Helberg. Hij vertelt onder meer over hoe emoties een rol spelen in de geschiedenis. Rik Zutphen, ook bekend als ‘Droominee’, zorgt voor Spoken Word.

Terugkijken
Volgende week in deel 2 van deze aflevering spreekt Hasna El Maroudi met podcastmakers Maartje Duin en Peggy Bouva. Alle afleveringen van History Matters zijn hier en op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam, terug te vinden.