Hoe bewaren we de vrede in onze stad?

1500 Rotterdammers zijn vandaag met elkaar in gesprek over de stad, met als centrale vraag: hoe bewaren we de vrede? Rond meer dan 150 tafels gaan zij met dit thema aan de slag onder leiding van tafelvoorzitters.

Vijf thema’s
De gesprekken zijn gecentreerd rondom vijf centrale thema’s: onderwijs & opvoeding, identiteit, radicalisering, social media en samenleven in de wijk. De deelnemers aan de tafel stellen zich aan elkaar voor en vertellen waarom ze meedoen aan G1000.

Deelnemers
De redenen daarvoor zijn net zo divers als het gezelschap dat aan de tafels zit. Van jong – studenten die graag meepraten over het thema onderwijs – tot ouder: heren en dames met rollator, rolstoel en leesbrilletjes op om de teksten op de flipovers te lezen. De een heeft iets in de eigen omgeving meegemaakt, de ander wil simpelweg met haar kennis en ervaring een bijdrage leveren aan de discussie. De sfeer is gemoedelijk, in alle zalen van De Doelen klinkt zacht geroezemoes, met her en der wat gelach of de tafelvoorzitter die de deelnemers weer even tot de orde roept.

Schurende vragen
Samen formuleren de deelnemers een aantal schurende vragen waar zij antwoord op willen hebben en oplossingen voor zoeken. Een van de vragen die in het thema ‘radicalisering’ wordt genoemd is bijvoorbeeld: hoe gaan we om met de angst voor aanslagen? Weer een andere vraag is: hoe zorg ik dat een nieuwe bewoner in de wijk zich thuisvoelt? In de zaal waar over social media wordt gediscussieerd wordt gevraagd: hoe leren we kinderen veilig omgaan met social media?

Oplossingen
Rond 12:00 uur worden de gesprekken afgerond en verspreiden de deelnemers zich over de zalen voor een verdiepingsprogramma met diverse thema’s en workshops. Later in de middag volgt een tweede ronde met dialoogtafels, waarna er rond de klok van 15:00 uur de eindpresentatie is met alle resultaten. De bedoeling is dat er dan ook daadwerkelijk oplossingen en antwoorden zijn voor de meer dan 150 vragen die zijn gesteld.

Blijf op de hoogte van de updates rondom de G1000Rotterdam via ons liveblog. Kijk op openrotterdam.nl/g1000rotterdam

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat