Hoe maak je een Rotterdams stadsmuseum van alle Rotterdammers?

Het onderwerp van de nieuwe aflevering van History Matters is decolonizing the museum. Hasna El Maroudi gaat in gesprek met Maria Rey-Lamslag van het Wereldmuseum, Alexandra van Dongen van Boijmans van Beuningen en Chris Opgenoort van het Maritiem Museum over hoe zij omgaan met koloniale collecties. Een andere grote speler in Rotterdam is het nieuwe stadsmuseum van Rotterdam dat momenteel nog in wording is. Programmamaker Anouk Estourgie vertelt ons hoe het nieuwe Museum Rotterdam van alle Rotterdammers kan worden.

Een van de manieren om het nieuwe museum ‘ook van jou’ te maken is door stadsbewoners erbij te betrekken. “We hebben een aantal Rotterdamse makers zoals, Rajiv Bhagwanbali en Nyanga Weder, uitgenodigd in de verschillende depots”, legt Estourgie uit. “We hebben hen gevraagd of zij wilden komen kijken en of ze wilden reageren op een collectiestuk, zoals bijvoorbeeld het register van Coopmans en Rochussen.”

Volgens Estourgie is dit belangrijk, omdat er verschillende manieren zijn om naar een collectie te kijken. “Je kan het zien vanuit een kunsthistorische blik, maar ook als drager van verhalen. Dus misschien zijn stukken als object zelf niet superbelangrijk, maar zijn ze heel belangrijk als basis om verhalen te bewaren en door te vertellen. Een collectiestuk kan door verschillende mensen verschillend worden uitgelegd.”

Het eerste deel van deze aflevering met historicus Liane van der Linden is hier terug te zien. Alle afleveringen van History Matters zijn hier en op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam, terug te vinden.