010Inclusief verdedigt nominatie politie: ‘We prijzen een activiteit, niet de organisatie zelf’

Management- en consultancybedrijf 010Inclusief blijft achter de nominatie van de Rotterdamse politie staan voor de inclusiviteitsprijs. Volgens de organisatie gaat het uitdrukkelijk om een genomineerde actie van de politie en niet om de organisatie zelf.

Dinsdag berichtten we al over de vraagtekens die verschillende Rotterdammers plaatsten bij de nominatie. Een nominatie voor een inclusiviteitsaward was volgens veel van hen namelijk niet op zijn plaats omdat het Rotterdamse korps in 2021 negatief in het nieuws kwam vanwege racistische WhatsApp-berichten.

UPDATE: Reactie Politie Eenheid Rotterdam
Een woordvoerder van de politie reageert schriftelijk: ‘Ook wij hebben de reacties meegekregen van Rotterdammers die kritisch kijken naar onze nominatie. We erkennen dat we als organisatie stappen hebben te zetten om in de praktijk te laten zien dat we een politie voor iedereen zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan is het realiseren van een meer diverse eenheid, waardoor wij een betere afspiegeling van de maatschappij worden. Juist daarom werken we er keihard aan om ervoor te zorgen dat we meer diverse en inclusieve teams kunnen creëren middels het project Diverse Werving dat in 2020 is gestart en hoge prioriteit heeft. De wervingsbus is een van de initiatieven uit dat project. We zijn als eenheid enorm blij met deze nominatie. Dit laat namelijk zien dat de initiatieven die wij ondernemen worden opgemerkt in de samenleving. Het initiatief  onderstreept ook dat wij ons realiseren dat wij een belangrijke opgave hebben om beter in verbinding te komen met alle inwoners van ons gebied.’

Reactie van 010Inclusief
Alice Odé, projectleider Diversiteit in Bedrijf van 010Inclusief, zegt in een reactie dat het specifiek de Wervingsbus-actie van de Politie Eenheid Rotterdam is die is genomineerd voor de Award. “Deze actie heeft als doel het werven van divers talent. Met de bus gaat de politie de wijken in om sollicitanten te rekruteren uit alle delen van Rotterdam. In de overtuiging dat een divers korps bijdraagt aan het optreden van de politie en het bestrijden van racisme en discriminatie, rijden ze naar de doelgroep toe voor het vinden van divers talent.”

De organisatie achter de award stelt daarnaast dat de Wervingsbus goed past binnen de criteria van de inclusiviteitsprijs, omdat het een “vernieuwende actie is die succesvol bijdraagt aan meer diversiteit op de werkvloer.” Op de vraag of ze begrijpen dat mensen vallen over het feit dat het een actie betreft van een recent bekritiseerde organisatie, reageert Alice instemmend.

“Het is dan ook de activiteit die we prijzen, zeker niet de organisatie”

010Inclusief: ‘Niet goed genoeg gecommuniceerd’
“Wat we expres doen, en wat niet goed genoeg door ons gecommuniceerd is, is dat we zoeken naar acties die andere organisaties kunnen overnemen. Bij deze actie gaf het echt de doorslag dat ze de wijken in gaan en de mensen opzoeken. Het is dan ook de activiteit die we prijzen, zeker niet de organisatie”, aldus de projectleider van 010Inclusief.

Ze zegt het juist heel belangrijk te vinden dat organisaties waar dingen mislopen, wegen zoeken om dingen aan te pakken. “Wij denken dat structureel uitsluiten van racisme alleen kan als er een team is dat diverse achtergronden heeft.”