Indiase zangeres Lata Mangeshkar is voor Rotterdammers dé muziek voor na het uitgaan

Ze is een superster wiens faam ver buiten India en Suriname reikt. Ze zong in talloze Bollywoodfilms en heeft een record van meer dan 25.000 liedjes op haar naam staan: Lata Mangeshkar. Voor veel Rotterdammers hoort ze bij alle momenten in het leven.

De Indiase zangeres staat centraal in de tweede aflevering van de docu-serie Icons. In samenwerking met O. Festival voor Opera, Music and Theatre (voorheen de Operadagen) kijken we naar vijf iconische zangeressen, die centraal staan in het programmaonderdeel Icons op het festival.

In deze serie onderzoeken we deze vijf iconen. Wat is hun verhaal, wat maakt hen zo bijzonder voor Rotterdamse artiesten en communities in de stad?

Mangeshkar maakt ’tijdloze muziek’
Lata Mangeshkar is playbacksinger: “ze zong de muziek voor vele Bollywoodfilms in maar was nooit zelf te zien,” vertelt Subhas Goghar. Als oprichter van het Rotterdamse Bollywood-radiostation Amor draait hij het liefst nummers van de Indiase zangeres. “Haar muziek is tijdloos; ook mijn kinderen kennen het en vinden het mooi. We zien dat ze ook nog steeds veel wordt aangevraagd. Ze klinkt letterlijk als muziek in je oren.”

“Als je een avondje uit ben met een groep, en je komt terug, dan is Lata waar je naar luistert. Dat is echt de vibe die je dan creëert”, beaamt jonge radiopresentator Raja Gogar. Haar muziek kan je altijd aanzetten; bij alle momenten van het leven.

In de woorden van spoken word artiest Siela Ardjosemito-Jethoe: Lata is life, en life is Lata. “Als ik in de keuken sta zet ik haar muziek op, maar ook als ik denk aan mijn ouders die er niet meer zijn. Ze is niet te evenaren, haar muziek is van zo’n hoog niveau. Niemand anders haalt dat.” Tijdens O. brengt Siela een ode aan de legendarische zangeres in spoken word.

De voorstelling Icons, onderdeel van O. Festival voor Opera, Music and Theatre, wordt opgevoerd van woensdag 25 augustus 2021 tot en met zaterdag 28 augustus in Theater Zuidplein.