Indo zijn: Hoe werkt dat eigenlijk?

Wat houdt het in om Indo te zijn? Moet je bepaalde dingen kunnen of weten? Toen haar zoon Maas geboren werd, startte Joyce de Vries uit Hoek van Holland een zoektocht naar wat ‘Indisch zijn’ betekent. We vragen haar waarom deze zoektocht belangrijk is en wat het verschil tussen Indo, Indisch en Indonesisch zijn.

“Ik ben mijn zoektocht naar wat het betekent om Indisch te zijn begonnen, omdat mijn zoon twee jaar geleden werd geboren”, legt De Vries uit. “Met zijn komst kwam ook het bewustzijn dat ik verantwoordelijk ben voor het doorgeven van de Indische cultuur.”

De Vries documenteert haar zoektocht via haar instagram-pagina ‘Indozijn’ waar ze ook een gemeenschap opbouwt. Daarnaast heeft ze een webshop waarop ze een interactieve omgeving over Nederlands-Indië voor kinderen bouwt en is ze bestuurslid van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, regio Rotterdam.

In aanloop naar deze herdenking maakt Joyce foto’s voor een buitenexpositie met foto’s van Indische families en families met roots in andere culturen. In deze video zet ze mede-bestuurslid Aura Pattinama op de foto die ook een kindje verwacht. Ook Pattinama denkt bewust na over wat ze wil meegeven: “Van die kleine dingetjes die je toch wilt meenemen: een soort trots doorgeven, om te laten zien dat dit ook onderdeel is van het erfgoed dat ik kan doorgeven.”

Deze video is gemaakt in het kader van de serie History Matters. Bekijk de complete aflevering van History Matters met journalist Joss Wibisono, vanaf 18:15 uur, direct na 010nu, op OPEN Rotterdam. Alle afleveringen van History Matters zijn hier en op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam, terug te vinden.