Jan Antonie Bijlooschool wint de Rotterdamse Textiel Race: ‘Kinderen door het dolle heen’

De Jan Antonie Bijlooschool in Prinsenland is de winnaar van de Rotterdamse Textiel Race! De school heeft 822 punten verdiend door maar liefst 1526 kilo in te zamelen met 26 leerlingen. “De kinderen waren door het dolle heen. Het was volop lawaai in de school, de kinderen knuffelden elkaar en de ontlading was enorm”, vertelt woordvoerder van wethouder Chantal Zeegers, Ekin Yazbahar-Sönmez.

De kinderen hebben daarnaast een workshop georganiseerd, een ruilwinkel geopend op school en andere klassen presentaties gegeven over waarom het zo belangrijk is om duurzaam met kleding om te gaan. “We zijn echt heel trots. Ik was bloedfanatiek, net zoals de kinderen. Zo hebben ze zelf een ruilwinkel bedacht en een werkrooster gemaakt voor wie, wanneer in de winkel stond”, vertelt Ilse de Jong, docent van de winnende school.

“Het was een stukje enthousiasme met elkaar. Het is goed dat de kinderen bewust bezig zijn met kleding en het milieu. De grootste lessen die de kinderen hieruit halen zijn het bedenken van ideeën, het samenwerken, het presenteren en organiseren en ook het goed opstellen van brieven en posters.”

Textiel Race
De Textiel Race vond plaats tussen 27 maart en 20 april en was een gloednieuw initiatief van Race Against Waste in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De winnaar van de race, de Jan Antonie Bijlooschool, wint een schoolreis naar het TextielMuseum in Tilburg. De scholen op de tweede en derde plek winnen een excursie naar een Rotterdams milieupark en naar de tentoonstelling over Rotterdamse schapenwol.