Rotterdamse basisschoolleerlingen recyclen oude kleding tegen fast fashion industrie

gemeente Rotterdam/Jan de Groen

De Textiel Race is een duurzame manier van recycling waar verschillende Rotterdamse basisscholen aan meedoen. De kinderen gaan van deur tot deur om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. Het doel is om kinderen bewust te maken van de voordelen van consuminderen en nadelen van de textielindustrie.

De race vindt plaats tussen 27 maart en 20 april en is een gloednieuw initiatief van Race Against Waste in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De kick-off is op 20 maart bij de Jan Antonie Bijlooschool. Op deze dag komen een vuilnisvrouw, een influencer, een klimaatactivist en een model vertellen hoe de kinderen het textiel moeten inzamelen, maar ook waarom het belangrijk is om oud en kapot textiel te doneren. Dit is volgens leerkracht Ilse de Jong van groep 8 goed aangepakt: “De kinderen hebben anderhalf uur lang geluisterd naar de sprekers en dit is heel wat. De achtstegroepers toonden veel interesse en dat is fijn.”

Nederland, Rotterdam, 20/03/2023,
Kick-off Textielrace bij de Jan Antonie Bijloo school.
foto Jan de Groen.

Kringloopwinkel
De kinderen doneren de oude kleding aan verschillende kringloopcentra, daar wordt het hersteld en verkocht voor een zacht prijsje. De Race Against Waste is volgens Ilse een manier om de kinderen bewust te maken van wat er achter het proces van nieuwe kleding zit: “Kinderen dragen best vaak nieuwe kleding naar school dus het is belangrijk om hen informatie mee te geven over het productieproces van de kleding en ervoor te zorgen dat ze twee keer nadenken voor er een nieuw kledingstuk wordt aangetrokken.”

TextielMuseum Tilburg
De school die het meeste textiel weet in te zamelen wint op 20 april de Textiel Race Rotterdam 2023 en gaat op schoolreis naar het TextielMuseum in Tilburg. De tweede en derde prijs is een excursie naar een Rotterdams milieupark en naar de tentoonstelling over Rotterdamse schapenwol genaamd: De Zachte Stad. “We hebben er bewust voor gekozen om alleen groep 8 bij de race te betrekken omwille van de tijd, maar ook om te zien hoe het project loopt. De kinderen uit groep 8 zijn zich meer bewust van duurzaamheid dus het is een mooie manier om hen dit te leren. Mocht het een succes zijn dan willen we het volgend jaar gaan herhalen met meerdere klassen”, aldus Ilse.