Joost Maaskant is onzeker over toekomst van de Pleinbioscoop: ‘Maar ik ga ervoor vechten’

Gaat de Pleinbioscoop door? Dat is een vraag waar projectmanager Joost Maaskant nog geen definitief antwoord op heeft. Vorig jaar hing het bestaan van het openluchtfilmfestival al aan een zijden draadje en dat lijkt dit jaar niet veel minder. “Ik hou altijd hoop, maar kan niks garanderen.”

De Pleinbioscoop is haast een stuk Rotterdams erfgoed. Al 37 jaar lang is het een populaire attractie voor de Rotterdammer. Maar net als vorig jaar dreigt het niet door te kunnen gaan. “De kosten worden steeds hoger”, ziet Joost Maaskant. “Dat terwijl de Pleinbios voor iedereen betaalbaar zou moeten zijn. Ik heb het idee dat we deze doelstelling kwijtraken.”

Vorig jaar ging de Pleinbioscoop bijna niet door omdat de gemeente enkel een vergunning tot 11 uur ‘s avonds wilde uitgeven. Uiteindelijk ging het filmevenement toch in een kleinere variant door in een honkbalstadion in West. “Het was een leuk experiment, maar kan de échte Pleinbioscoop niet vervangen”, betreurt de projectmanager.

“De gratis Pleinbios, dat was de leukste variant”, vervolgt Joost. “De coronaperiode heeft er, en dat zie je in de hele culturele sector, flink ingehakt. Dan kunnen we de prijs van de kaartjes wel omhoog gooien, maar dan bereiken we niet de doelgroep die we willen bereiken.”

Joost hoopt stiekem dat de gemeente of een grote sponsor de Pleinbioscoop kan redden. “Ik hoop hier binnen een maand iets over te kunnen zeggen. Ik kan niet garanderen dat het deze zomer door zal gaan, maar ik ga ervoor vechten.”