Toch wél films kijken dit jaar bij kleinschalige editie Pleinbioscoop

Het heeft de gemoederen in Rotterdam flink bezig gehouden afgelopen maand, openluchtfilmfestival Pleinbioscoop werd een week voor de eerste film afgeblazen. Maar de organisatie achter het festival heeft goed nieuws, eind september kunnen Rotterdammers toch genieten van vijf films op een wel hele bijzondere locatie: een honkbalstadion in West.

Vijf dagen lang kunnen Rotterdammers toch wél films kijken tijdens de kleinschalige editie van de Pleinbioscoop. Dat laat de organisatie achter de openluchtbioscoop vrijdagmiddag weten. Van 28 september tot en met 2 oktober worden er films vertoond in een wel hele bijzondere bioscoop, namelijk het Neptunes honkbalstadion in Rotterdam West. “Het honkbalstadion benaderde ons of we niet langs wilden komen om te kijken of het misschien een geschikte locatie zou zijn voor ons”, vertelt directeur van de Pleinbioscoop Joost Maaskant. “En geschikt was het zeker”.

Zo’n 1000 mensen kunnen per film in het stadion, zittend op de tribunes. “Dat er al faciliteiten aanwezig waren op de locatie maakte het aanvragen van een nieuwe vergunning stukken makkelijker”, vertelt Joost. Ook het tijdstip werkt in hun voordeel mee: “eind september wordt het eerder donker, dus halen we nu wel de eindtijd van 11 uur ‘s avonds”.

Dikke truien en regenjassen
Dat het een koudere editie gaat worden, daar worden de bezoekers wel op geattendeerd. “Regenjassen en warme kleren zijn nu wel nodig ja”, zegt vrijwilligerscoördinator Lotte van der Zel. “Waar we eerst een editie van 19 dagen met 1 keer regen hadden, is dat nu wel even anders.” Maar één dag regen was al bijzonder voor de Pleinbioscoop, waar menig Rotterdammer onder paraplu’s heeft gezeten tijdens eerdere edities van het festival. “Maar met warme chocomel gaat het wel goed komen denk ik”, aldus Lotte.

Ook de vrijwilligers staan te springen volgens Lotte: “na het eerste mailtje had ik al genoeg mensen voor alle dagen. We hebben er ontzettend veel zin in”. Het was even alle zeilen bijzetten de afgelopen dagen om de logistieke zaken te regelen maar met ook de filmrechten binnen staan alle lichten op groen voor de kleinschalige editie dit jaar. Op vrijdag kunnen mensen die al een kaartje hadden besteld voor de afgeblazen editie tickets bestellen, maandag gaat de reguliere kaartverkoop van start. Drie films die al geprogrammeerd stonden worden vertoond, twee nieuwe films worden aangekondigd.

Programma
Woensdag 28 september – Boiling Point (voorpremière)
Donderdag 29 september – The worst person in the world
Vrijdag 30 september – Competencia oficial (voorpremière)
Zaterdag 1 oktober – Top Gun: Maverick
Zondag 2 oktober- Everything Everywhere All At Once