Hierom staat de sierverlichting van de Willemsbrug al een tijdje uit

Willemsbrug storing

Waar is de bekende rode gloed van de Willemsbrug gebleven? Het is sommigen misschien al opgevallen: sinds vorige week branden de sierlichten van de Willemsbrug niet meer. Het heeft alles te maken met een storing aan één kant van de brug. De gemeente heeft eind vorige week besloten om dan maar de gehele verlichting uit te schakelen.

Volgens Stadsbeheer begonnen de problemen nadat elektronicaonderdelen aan één kant van de brug kapot gingen. Deze moeten vervangen worden, maar de levering laat langer op zich wachten. “Er is namelijk een leveringstekort voor deze elektronica”, zegt de gemeente. “Daarom hebben we ervoor gekozen om tijdelijk de gehele verlichting uit te zetten.”

Veiligheid gaat voorop, de lantaarnpalen staan gewoon aan.

Levering laat langer op zich wachten
Een woordvoerder van Stadsbeheer benadrukt dat het alleen om de sierverlichting gaat. Automobilisten hoeven de brug dus absoluut niet te mijden uit angst voor gevaarlijke situaties. “We krijgen vaak de vraag als de sierverlichting uit staat om wat voor reden dan ook, of dat ook invloed heeft op de lantaarnpalen. Maar veiligheid gaat voorop, die staan gewoon aan.”

De levering van de kapotte onderdelen kan tot zes weken duren. Zodra de onderdelen binnen zijn, naar verwachting rond half september, wordt de sierverlichting gerepareerd en zal deze weer volledig branden. “Maar we doen er natuurlijk alles aan om het eerder gereed te krijgen.”

Willemsbrug al eerder in de war
Het probleem heeft weinig te maken met de softwarestoring waar de brug begin dit jaar mee te maken had. Toen was de brug namelijk aardig in de war: elke dag viel destijds om 17.36 uur de verlichting uit aan de noordkant van de brug.

Dat kwam door een stroomstoring destijds aan de noordkant van de brug. “Die had de tijdklok, de sensor die de belichting regelt, in de war gebracht”, aldus de woordvoerder. “Het probleem nu gaat niet om de software, maar om kapotte onderdelen.”

De Willemsbrug lijkt in de war: elke dag valt op hetzelfde tijdstip het licht uit