Kabinet afgetreden: wat moeten nieuwe leiders als eerste veranderen? “Coronabeleid mag duidelijker”

De knoop is doorgehakt: twee maanden voor de verkiezingen is Kabinet-Rutte III gevallen na het snoeiharde rapport over de kinderopvangtoeslagenaffaire. Wat zien Rotterdammers het liefst als eerste veranderen wanneer een nieuw kabinet aantreedt? Wij zoeken het uit op het Eudokiaplein in Rotterdam-Noord.

“Als ik in de regering zou zitten dan zou ik als eerste iets doen aan de armoede in het land. Ook zou ik anders handhaven op de coronamaatregelen”, aldus een voorbijganger. Met dat laatste zijn ze het op het Eudokiaplein wel eens: “Het coronabeleid mag wel een stukje duidelijker.”

Toeslagenaffaire
Aanleiding voor het aftreden van het kabinet is de kinderopvangtoeslagenaffaire. Duizenden ouders zijn tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst aangemerkt als fraudeurs, omdat zij zouden sjoemelen met de kinderopvangtoeslag. In 2018 kwam echter aan het licht dat ouders onterecht slachtoffer waren van fraudeverdenkingen. Echter was het kwaad in veel gezinnen toen al geschied.

Volgens onderzoekers heeft de Belastingdienst zich schuldig gemaakt aan vooringenomenheid en discriminatie. Daarnaast blijkt uit een recent rapport dat ook politieke leiders veel te verwijten valt. Daarom trad Lodewijk Asscher deze week al af als lijsttrekker van de PvdA vanwege zijn rol in de affaire. Nu valt dus het doek voor het kabinet.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat