Kandidaat-raadsleden verbinden met jongeren door te gamen bij House of Esports in Feijenoord

Gamen als middel voor verbinding en om belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken; het kan! Afgelopen weekend speelden jongeren samen met politici videogames in Feijenoord in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Initiatiefnemer van Game & Connect, Valdir Baptista, werd geïnspireerd door een Amerikaanse politicus die hetzelfde deed om de jongeren naar de stembus te krijgen. Volgens Valdir is het dé manier om de afstand tussen jongeren en belangrijke sociaalmaatschappelijke thema’s te verkleinen.

‘’De eerste editie gaat over de gemeenteraadsverkiezingen, maar het kan ook gaan over mentale problemen, schulden of geweld. Deze onderwerpen willen we bespreekbaar maken door middel van gamen, want gamen verbindt’’, vertel Valdir Baptista.

Tijdens de eerste editie van Game & Connect zijn er kandidaten van negen Rotterdamse politieke partijen aanwezig. Eerst debatteren in een kring op gamersstoelen en daarna gamen met elkaar. ‘’De games die we hebben uitgekozen zijn laagdrempelig, die iedereen makkelijk kan spelen’’, geeft Wim Noordzij medeoprichter House of Esports aan.

De meeste jongeren vonden dit een leuke manier om in contact te komen met politieke partijen. ‘’Elkaar echt begrijpen gaat nooit lukken, maar door naar elkaar te luisteren komen we al verder.’’ Een andere student is van mening dat jongeren zich niet gehoord voelen, ‘’Ik vind dat ze meer moeten luisteren naar mensen die in principe hun toekomst zijn en uiteindelijk hun banen gaan overnemen.’’