Karim Amghar, maker van de OPEN Rotterdam serie ‘Onmisbaar mbo’, brengt een boek uit in samenwerking met De Correspondent. In het boek ‘Maar dat begrijp jij toch niet’ gaat de Rotterdamse schrijver, programmamaker en mbo-docent in op de onderwaardering van het mbo. Ook vertelt hij wat voor gevolgen dat heeft en welke oplossingen daarvoor te vinden zijn. “Die onderwaardering is zo paradoxaal”, vertelt Karim Amghar.
Volgens Amghar is het boek nodig, omdat er enorme tekorten zijn in het land. “Nederland schreeuwt om mbo’ers. We komen 66.000 mensen tekort in de zorg. In de bouw zijn dat er 125.000, maar tegelijkertijd zijn er ontzettend veel woningzoekenden.” In het boek doet hij onderzoek naar de grote tekorten, de onderwaardering en hoe de studenten, docenten en bestuurders daarnaar kijken. “Het boek is voor heel Nederland, maar ik spreek met name de hbo’er en wo’er aan.”
Amghar krijgt veel goede reacties op het boek: “Ouders die nu trots zijn op hun kinderen die op het mbo zitten, politici die in de Tweede Kamer aan de slag gaan met de ideeën.” Daarnaast ziet hij dat ook bestuurders, hbo’ers en wo’ers op een andere manier naar het mbo kijken en er meer waardering voor hebben.
Karim Amghar houdt zich al langer bezig met het imago van het mbo. Hij hoorde vaak dat mensen vertelden dat ze ‘maar mbo hadden gedaan’ en vroeg zich af hoe dat komt. In de vierdelige serie ‘Onmisbaar mbo’ onderzoekt hij dat. Hij spreekt leerlingen, onderwijsexperts en ook politici over dat imagoprobleem.
In nieuwe serie ‘Onmisbaar mbo’ onderzoekt docent Karim het imago van het mbo
Alle afleveringen van Onmisbaar mbo vind je hier.